2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jó sok pénzre büntették meg a Maros Megyei Tanács elnökét a székely zászló le nem vétele miatt

2018. július 04. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság keddi ítéletének értelmében 42 642 lejre bírságolták Péter Ferencet, a Maros Megyei Tanács elnökét, Szováta volt polgármesterét, amiért nem távolította el a szovátai polgármesteri hivatal épületéről a székely zászlót. Péter Ferenc szerint Románia újra kettős mércét alkalmaz.

„Abszurdnak és nevetségesnek tartom, hogy az Európai Unió egyik tagállamában, egy regionális közösség szimbólumának használatáért büntetnek meg. Ez szembemegy a szabad önkifejezés elvével, és Románia újra kettős mércét alkalmaz: míg például Bukovinában, ami szintén történelmi régió és nem adminisztratív terület, nem jár bírság a régió zászlójának használatáért, bennünket közel 50 ezer lejre bírságolnak ugyanazért” – közölte Péter Ferenc.

A megyei tanácselnök emlékeztetett: a kisebbségek szimbólumainak használata semmiféle veszélyt nem jelent sem a román társadalomra, sem a román államra nézve. „Tudomásul veszem a bíróság mai döntését, de közösségi vezetőként, az RMDSZ tisztségviselőivel közösen azon fogunk dolgozni, hogy a romániai törvények egyértelműen lehetővé tegyék a kisebbségi, regionális szimbólumok használatát” – fogalmazott.

A Maros Megyei Tanács és a Maros megyei RMDSZ elnöke úgy látja, hogy a sorozatosan elveszített zászlóperek pontos képet mutatnak arról, hogy Romániában mennyire tartják tiszteletben a közösségi jogokat. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS