2019. február 22. péntekGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hantz Péter reagált az ügyészség kürtöskalács-ügyben hozott döntésére

2018. július 05. 11:29, utolsó frissítés: 13:33

Hantz Péter sajtóközleményben reagált a Sepsiszentgyörgyi Bíróság mellett működő ügyészség keddi döntésére, amelyben megalapozatlannak találták és lezárták a kürtőskalács eredetét bemutató honlap ügyében tett feljelentését. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ellen Hantz Péter 2017 decemberében tett bűnügyi feljelentést, miszerint szellemi tulajdonát elsajátították és jogtalanul használják a kürtőskalács népszerűsítésére létrehozott honlap tartalmát, amelynek ő a szerzője.

Közleményében Hantz Péter kutató azt állítja, tételesen tudja cáfolni Tamás Sándor sajtóközleményének kijelentéseit, amellyel véleménye szerint egy plágiumügyet próbál meg bagatellizálni.

"Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy a 2010-es évek elején a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület vezetésemmel részletes dokumentációt készített a kürtőskalács kultúrtörténetéről, létrehoztuk a www.kurtos.eu honlapot, és elkezdtük nemzeti süteményünk Európai Hagyományos Különleges Termékké nyilvánításának folyamatát. A munka tetemes költségeit saját pénzemből és magánadományokból, valamint egy EU-s támogatásból fedeztük" - írja a közleményben.

Ezt követően kifejti, hogy munkájuk a CC-BY-SA-3.0 licensz szerint („Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább!”) készült, ami azt jelenti, hogy bárki felhasználhatja azt, mindenfajta anyagi ellenszolgáltatás nélkül, ha hivatkozik a mű forrására. Ez azonban nem történt meg a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által létrehozott "kalózhonlap" esetében.

Hantz közleményében továbbá az állítja, hogy a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület nem a „promoválás” érdekében "plagizálta" a honlapjukat, hanem azért, hogy hozzájusson egy pályázati támogatáshoz. A pénzt pedig nem saját jószántukból utalták vissza a Bethlen Gábor Alapnak, hanem azért, mert a botrány kirobbanása után a BGA visszakövetelte.

"A bíróság döntésének indoklását még nem kaptam kézhez, de a nyomozók szóbeli tájékoztatása szerint enyhítő körülménynek tekintették a pénz visszautalását és a kalózhonlap megszüntetését. Továbbá, a plágiumért a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, és nem a Megyei Tanács vezetői a fő felelősök. A folytatólagos jogi lépéseinket ennek figyelembe vételével fogjuk megtenni" - zárul a közlemény. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS