2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EMNT tüntetést szervez Kézdivásárhelyen Szőcs Zoltán és Beke István bebörtönzése ellen

2018. július 05. 12:47, utolsó frissítés: 2018. július 06. 13:08

Update: Az Erdélyi Magyar Ifjak nevű szervezet bejelentette, hogy 2018. július 7-én 18:00 órától tüntető megmozdulást szervez Kézdivásárhely főterén, , hogy közösen fejezzék ki tiltakozásukat az ítélet ellen.---------------------------------------

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) felháborítónak tartja, hogy miután korábban gyakorlatilag felmentették Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt az ellenük felhozott, koncepciózus vádak alól, most mégis fejenként 5 évnyi börtönbüntetésre ítélték őket.

Az EMNT meg van győződve arról, hogy – különösen a centenárium évében – a hatóságok mostani döntése nem más, mint nyers és brutális erődemonstráció, s mint ilyen, a teljes erdélyi magyar közösség ellen irányul.

A román államhatalom immár sorozatos provokációi jól mutatják: nem Beke és Szőcs az, akik a békés román—magyar együttélést veszélyeztetik, hanem épp az a román állam, mely 100 év alatt sem volt képes felnőni az európai államok színvonalához, s nevetséges, koncepciózus eljárásokkal riogatja saját állampolgárait. Ennek fényében egyértelmű: nem Beke István és Szőcs Zoltán tartja félelemben a lakosságot, hanem épp a román államhatalom az, melynek így – előbbiekkel ellentétben – komoly felelőssége van a terror hangulatának megteremtésében, írja a az EMNT szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye.

A közlemény szerint, erdélyi magyar közösségként minden rendelkezésére álló eszközzel tiltakozni kell az eljárás ellen. Ezért az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által megkeresett más civil-politikai és politikai szervezetekkel közösen tüntetést kezdeményeznek Kézdivásárhelyen, és más típusú akciókat is tervbe vesznek, melyekkel felhívhatják a figyelmet a román állam újbóli megfélemlítési akcióira.

Az EMNT mindent megtesz annak érdekében, hogy Beke István és Szőcs Zoltán ügye nemzetközi színtéren is kellő figyelmet kapjon. Nem hagyhatjuk, hogy a román állam, melynek törvénytisztelő és adófizető állampolgárai vagyunk, megfélemlítsen bennünket, s miközben bűnözők tucatjai hoznak törvényeket a román parlamentben – saját maguk mentésére –, addig koholt vádak alapján, ellenünk uszítsanak. Egyértelművé kell tennünk, hogy az igazáért kiálló, kitartó és elszánt közösség vagyunk, mely képes erőt felmutatni! - írja a közlemény.(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS