2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor szerint az egész közösséget meg akarják bélyegezni Bekéék ügyével

2018. július 05. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a Facebookon oldalán reagált Szőcs Zoltán és Beke István letartóztatására. A szövetségi elnök szerint Beke István és Szőcs Zoltán ügyének büntetőjogi besorolását úgy változtatta meg a bíróság, hogy közben nem rendelkezett új bizonyítékokkal.

A szövetségi elnök úgy véli, felháborító, hogy az ügyészség ismét egy egész közösség megbélyegzésére használja az igazságszolgáltatást.

Mint ismeretes Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistája szerdán a Facebook oldalán jelentette be, hogy őt és társát Szőcs Zoltánt a HVIM erdélyi szervezetének elnökét 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság terrorista cselekedet elkövetéséért.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt bűnösnek találták abban, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben.

A két férfit tavaly áprilisban egyébként ugyancsak a bukaresti táblabíróság mentette fel a terrorizmus vádja alól és 10 hónap és 8 nap, illetve 11 hónap és 6 nap letöltendő börtönbüntetésre ítélte őket pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért. Bekéék börtönbüntetése akkor éppen annyi volt, mint amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS