2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea: és Johannistól mikor fogják már visszaszerezni a sok pénzt?

2018. július 05. 16:23, utolsó frissítés: 16:31

Liviu Dragnea a PSD elnöke nyilvánosan kérdőre vonta az adóhatóság (ANAF) vezetőjét és a pénzügyminisztert is, és számon kérte rajtuk, hogy mikor tervezik visszaszerezni a több százezer eurót Klaus Johannis államfőtől, amelyet az elnök állítólag okirathamisítás és adócsalás révén szerzett meg magának.

„Felteszem a kérdést Ionuţ Mişa úrnak, az ANAF elnökének, valamint Eugen Teodorovici úrnak, aki a pénzügyminisztériumot vezeti, hogy tervezik-e visszaszerezni Johannis elnök úrtól a több százezer eurót? Felteszem most a kérdést, hogy tervezik-e - vagy ha olyan sok pénzük van az államkasszában, hogy már nincs szükség többre, akkor esetleg meghirdetünk egy adóügyi amnesztiát?” - tette fel a kérdést Dragnea a parlamentben.

A képviselőházi elnök szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Szeben megyei ügyészség „pingpongozik” a Johannis ellen benyújtott büntetőjogi feljelentéssel, „mert félnek”.

Klaus Johannis államfő 2015-ben elveszített egy nagyszebeni ingatlant amely Nagyszeben egyik belvárosi sétálóutcájában található. Az épületet 1964-ben államosították, majd - egy 1995-ben hozott törvény alapján - a benne lakó bérlők megvásárolhatták lakásaikat. 1999-ben azonban az eredeti tulajdonos egy állítólagos örököse visszaperelte az ingatlant.

Johanniszék az állítólagos örökössel kötött adásvételi szerződés révén váltak tulajdonosokká. Másfél évtizedes pereskedés után a bíróság mind a restitúció jogalapjául szolgáló örökösödési iratot, mind Johanniszék adásvételi szerződését jogerősen megsemmisítette.

Még az elnökválasztási kampányban is arról cikkezett a román sajtó, hogy Johannisnak összesen hat ingatlanja van Nagyszebenben.

Johannis 2013-as vagyonnyilatkozatából az is kiderült, hogy a családnak négyszer annyi jövedelme származott lakbérekből, mint a polgármesteri, illetve Carmen Johannis tanári fizetéséből. 

Amikor a sajtó is feszegetni kezdte, miből tellett egy tanárházaspárnak hat házra, Johannis azt mondta, hogy örökölte vagy „előnyös” áron vásárolta első lakásait, majd az azokra kapott lakbért és a korrepetálásból gyűjtött pénzét újabb ingatlanokba fektette.

Livi Dragnea most azt állítja, hogy az elnök csalás útján szerzett házakat és euró százezreket az államtól. A PSD elnöke elmondta, hogy szerinte az ANAF vezetőjének azzal kéne foglalkoznia, hogy Johannisszal az élen mindenkitől behajtsa az államnak okozott károkat.

Arra a kérdésre, hogy ezt az intézkedést kellene-e alkalmazni azon elítéltekkel szemben is, akik megkárosították az államot, Dragnea visszakérdezett: „Jogerős döntés esetén? Természetesen igen.”

A Rise Project nevű oknyomozó újságírócsoport még 2015-ben azzal vádolta meg az elnököt, hogy vagyonnyilatkozataiban eltitkolta jövedelme jelentős részét, sőt, szerintük a 2015-ben elveszített ingatlant is okirathamisításra alapozva, csalással szerezte.

Az elnöki hivatal akkor egy szűkszavú közleményben, csak annyit reagált a vádakra, hogy az elnök minden, ingatlanok bérbeadásából származó jövedelmét bevallotta a 2004 óta rendszeresen közzétett vagyonnyilatkozataiban, és adókötelezettségeinek is mindig hiánytalanul eleget tett. (hírszerk/Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS