2019. február 16. szombatJulianna, Lilla
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EMNP állásfoglalás a terrorvádról: teljes közösségünket akarják megfélemlíteni

2018. július 05. 19:51, utolsó frissítés: 19:51

Az Erdélyi Magyar Néppárt állásfoglalást adott közzé "a székelyföldi koncepciós per", vagyis a HVIM elítélt aktivistái ügyében. A legfelsőbb bíróság egyenként 5 évre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt egy korábban már ejtett vádért.

"Az egész székely terrorvád koncepciózus volta nem kétséges. Még nem találkoztunk olyan erdélyi magyar emberrel, aki ne lenne meggyőződve ennek képtelenségéről. Éppen ezért szilárd meggyőződésünk, hogy ennek ürügyén egész közösségünket kívánják megfélemlíteni, szabadságharcát ellehetetleníteni. Nem kétséges tehát: a tegnapi napon az egész erdélyi magyarságot érte támadás, amely ellen, félretéve minden pártpolitikai szembenállást, egységesen és határozottan kell fellépnünk" - áll a közleményben.

"Felháborodva állapítjuk meg, hogy míg a román parlamentben a kormánykoalíció pártjai, az igazságügyi törvények erőltetett menetben történő módosításával, saját korruptjaikat próbálják menteni, addig Bukarest a régi sztálinista időket idéző koncepciós per ilyen otromba és felháborító lezárásával üzen a magyar közösségnek: így jár, aki a századik születésnapjára készülő egységes és homogén román nemzetállam „szentsége” iránt tiszteletlenséget mutat, netán annak történelmi adósságait szóvá meri tenni" - írják még.

Hozzáteszik még: "a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom programjával, stílusával és módszereivel lehet egyet érteni vagy sem, de nem nézhetjük szótlanul és tétlenül, hogy mondvacsinált indokokkal kiragadjanak és szabadságuktól megfosszanak közülünk bárkit, aki nem akar beletörődni a száz év igazságtalanságaiba és a kisebbségi sorsba taszított erdélyi magyar közösség önrendelkezési jogáért szót emel".

Ugyanakkor az érintetteket és családjaikat együttérzésünkről és támogatásunkról biztosítják, valamint azonnali egyeztetésre szólítják az erdélyi magyar politikai szervezetek és a civil társadalom képviselőit a közösséget ért inzultus elleni hatékony fellépés módozatairól. Kérik továbbá a romániai magyar közösség egészének cselekvő szolidaritását.

Az Erdélyi Magyar Néppárt az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagszervezeteihez fordul segítségért a jogtiprás európai integrációs intézmények elé tárása érdekében. Hasonló lépésre kérjük politikai és civil jogvédő szervezeteinket: használják ki külkapcsolataikat az ügy nemzetköziesítése érdekében - derül még ki az állásfoglalásból.

Az állásfoglalást az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége nevében Toró T. Tibor, ügyvezető elnök és Tőke Ervin, alelnök írták alá. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS