2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Velencei Bizottság szerint az alkotmánybíróság döntéseit gyakorlatba kell ültetni

2018. július 06. 15:07, utolsó frissítés: 16:03

Az alkotmánybíróságoknak az alaptörvénnyel és ennek elveivel összhangban levő határozatokat kell hozniuk, ezek pedig kötelező érvényűek, és gyakorlatba kell ültetni őket - áll abban a levélben, amelyet a Velencei Bizottság elnöke, Gianni Buquicchio küldött a román alkotmánybíróság elnökének, Valer Dorneanunak.

„Emlékeztetni szeretném, hogy egy demokratikus jogállamban az alkotmánybíróság döntéseinek bírálata megengedett. A szólásszabadság a demokrácia egyik alapértéke, a köztisztségeket betöltőknek azonban visszafogottságról kell tanúbizonyságot tenniük bírálataik megfogalmazásakor” - olvasható a levélben.

Ebben Gianni Buquicchio megjegyzi, a Velencei Bizottság július folyamán ismerteti a román alkotmánybíróság határozatairól készített előzetes elemzését.

Május 3-án Iohannis elnök is a Velencei Bizottsághoz fordult, kérve, hogy az ET alkotmányjogászokból álló testülete véleményezze a parlament által elfogadott három igazságügyi törvényt.

Az elnök akkori levelében ama véleményének adott hangot, hogy az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló, a bírák és ügyészek jogállását szabályozó, illetve a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló törvény módosított változata nincs összhangban sem a román alkotmánnyal, sem az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó európai normákkal. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS