2019. február 22. péntekGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szombaton helyezik örök nyugalomra Kányádi Sándort szülőfalujában, Nagygalambfalván

2018. július 07. 16:04, utolsó frissítés: 19:25

Kányádi Sándort kívánságának megfelelően szülőfalujában, Nagygalambfalván helyezik örök nyugalomra július 7-én, szombaton. A Kossuth-díjas erdélyi költő, író, műfordító június 20-án, 89 évesen elhunyt el.

Virrasztás Kányádi Sándor emlékére. MTI Fotó: Veres NándorVirrasztás Kányádi Sándor emlékére. MTI Fotó: Veres Nándor


Tisztelői, barátai virrasztáson és búcsúztatáson vehettek végső búcsút tőle: a virrasztásra július 6-án, pénteken éjjel került sor a nagygalambfalvi református templomban. A búcsúztatása pedig szombaton, 15 órakor kezdődött el, szintén a református templomban. Az ökumenikus egyházi szertartást a helyi református lelkész, Kányádi György Attila és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tartják, a költő ravatalánál Dávid Gyula irodalomtörténész mond emlékező beszédet. A református templomban tartott gyászszertartáson Áder János magyar köztársasági elnök mellett számos világi és egyházi méltóság, a politikai és irodalmi élet több jeles személyisége volt jelen.

Áder János Kányádi Sándor temetésén. MTI Fotó: Czeglédi ZsoltÁder János Kányádi Sándor temetésén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi ZsoltMTI Fotó: Czeglédi Zsolt


Kányádi György Attila református lelkipásztor a ravatalnál mondott gyászbeszédében a szülőföldhöz ragaszkodó, közösségét szolgáló emberként jellemezte az életének 90. évében elhunyt költőt, aki derűs, szelíd természetével, csodálatos tehetségével ízt adott az életnek, verseivel pedig az édes anyanyelvnek.

Böjte Csaba arról beszélt, hogy Kányádi Sándor komolyan vette a maradandó gyümölcs termésére biztató isteni intelmet: irányadó értékeket fogalmazott meg. Alkotó, értékteremtő, békességet és szeretet sugárzó, életigenlő és a gyermekek felé mindig szeretettel forduló egyéniség volt. Ezt is érdemes lenne a költőtől megtanulni - mondta Böjte Csaba.

Dávid Gyula irodalomtörténész felidézte: Kányádi Sándor akkor kezdte pályáját, amikor még az író és az olvasó között ott volt a cenzor, a hatalom képviselője, mégis költészetének meghatározó jellemzőjévé vált az, hogy nem félt a hatalomtól, versben kimondott sok olyan dolgot, amit pályatársai még végiggondolni sem mertek.

"Ebben nemcsak a kimondás ténye volt a fontos, hanem az is, hogy általa felszabadítottál bennünket a félelemtől. A félelemtől való felszabadulás pedig a legnagyobb dolog, mert aki nem fél, a fölött nincs hatalma a hatalomnak" - mondta a kolozsvári irodalomtörténész.

A szertartás kezdete előtt felolvasták Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök részvétnyilvánítását.

A köztársasági elnök rámutatott arra, hogy Kányádi Sándor számára a magyar szó egyenlő volt az élettel és a hivatással. Verssel gyógyított és erősítette egymáshoz a magyarok közösségeit.

Orbán Viktor miniszterelnök a gyászoló családhoz intézett részvétnyilvánításában azt írta: Kányádi Sándor műveiben kultúránk olyan legbensőbb vidékei tárulnak elénk, ahol a gondolatoknak tere, szavaknak súlya, történeteknek tanulsága van.

"Hálásak vagyunk, hogy a költeményeiből fiatalok és idősebbek, itthon élők és távolba szakadtak egyaránt erőt meríthetnek, hiszen határtalan magyarságával a Dél keresztje alatt éppúgy nemzetünk összetartozását hirdette, mint otthon a Hargitán és itthon, a Kárpát-medencében" - írta részvétlevelében Orbán Viktor.

MTI Fotó: Czeglédi ZsoltMTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi ZsoltMTI Fotó: Czeglédi Zsolt


A gyászszertartás kezdetén kitört zivatar dacára a kis templomból kiszorultak százai - gyakorlatilag Nagygalambfalva teljes lakossága - hallgatták végig bőrig ázva az ökumenikus istentiszteletet a templomkertben.

Kányádi Sándor hamvait a nagygalambfalvi családi kertben, szülei sírja mellett helyezték végső nyugalomra. Utolsó útjára a Kaláka együttes dalai és a Dévai Szent-Ferenc Alapítványnál nevelkedő gyermekek szavalatai kísérték. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS