2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzése ellen tiltakoztak Kézdivásárhelyen

2018. július 08. 10:33, utolsó frissítés: 10:43

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélt erdélyi aktivistáinak szabadon bocsátásáért gyűltek össze tiltakozók szombaton a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobornál - számolt be a Székelyhon portál.

„Öt év a semmiért: ez egy felháborító, jogi köntösbe öltöztetett székely- és magyarellenes támadás és provokáció, az európai jogállami elvek teljes sárba tiprása” – szögezte le beszédében Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. Szerinte Beke István és Szőcs Zoltán ügye már túlmutat a személyes sorsukon, rajtuk keresztül akarnak példát statuálni az erdélyi önrendelkezési mozgalom ellen. Hozzátette, a magyar kormány illetékesei jelenleg kiemelten foglalkoznak az üggyel, és „várhatóan nem hagyják magára két, egyébként magyar állampolgárságú derék székelyt”.

Mint elmondta, jogi úton két fronton is dolgoznak: a védelem a rendkívüli jogorvoslatot kéri, illetve előkészítik az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézendő sürgősségi kérelmet. Az ügyvéd szerint mindkét eljárás a jogerős ítélet megsemmisítését eredményezheti, ugyanakkor az amnesztia igénybevételét sem tartják kizártnak.

Beszédében azt is kifejtette, hogy a kötelező uniós normának minősülő kerethatározat szerinti terrorcselekménnyé minősítés legalapvetőbb feltételei ebben az esetben hiányoznak, mivel a vád szerinti előkészületi cselekmények, eszközök alkalmatlanok bármilyen károsításra, illetve ezáltal a lakosság komoly megfélemlítésére. Ugyanakkor rámutatott, a két elítélt a nemzetközi jogi standardok szerint egyértelműen politikai fogolynak minősül, hiszen „nemzetközi jog politikai fogolynak azon személyeket tekinti, akik politikai okból, politikai nézeteik, világnézetük, vagy valamely, adott politikai helyzetben jelentőséggel bíró csoporthoz való tartozásuk miatt börtönbüntetést kaptak egy olyan eljárásban, amelyben sérülnek a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez fűződő jogok, illetve az állam saját anyagi és eljárási jogszabályait sem tartja be”. (szekelyhon.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS