2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eddig 21 bűnügyi dossziét nyitottak az augusztus 10-i tüntetésen történtek ügyében

2018. augusztus 20. 10:15, utolsó frissítés: 10:36

Mostanáig 21 bűnügyi dossziét nyitottak az erőszakba torkollt augusztus 10-i, bukaresti demonstráció ügyében; a csendőrök ellen belső vizsgálat van folyamatban, öt esetben gyanítják, hogy békés tüntetőket bántalmaztak - jelentette be vasárnap este Carmen Dan belügyminiszter.

Sajtónyilatkozata elején a tárcavezető bocsánatot kért mindazoktól, akik megsérültek a demonstráción.

Carmen Dan elmondta, vasárnap kapta kézhez a belügyminisztériumi szervek által az augusztus 10-i tüntetésen történtekről készített jelentést, a kilencvenoldalas dokumentum titkosított, mivel a nemzetbiztonsági szolgálatoktól származó információkat is tartalmaz, de kész bármikor ismertetni a parlament védelmi szakbizottsága, a kormány vagy a Legfelsőbb Védelmi Tanács előtt, ha ezt kérik tőle, ám ilyen felkérést egyelőre nem kapott.

A miniszter véleménye szerint az augusztus 10-ei tiltakozások ideje alatt és azt követően a csendőrség közbelépéséről számos „hazug és hamis” hír jelent meg a közösségi médiában és a sajtóban, ezért „különbséget kell tenni az igazság és a manipuláció között”.

A manipulációk közé sorolta azokat a híreket, amelyek szerint a csendőrség megpróbálta volna megakadályozni a külföldön élő románokat, hogy belépjenek az országba.

A miniszter az Antena 3 televízió műsorában elmondta: utasította a csendőrséget, hogy tartson bemutatót a használt gázok hatásáról, hogy meggyőzze a lakosságot, hogy ezek esetleges belégzése semmilyen egészségkárosodással nem jár. Ugyanakkor elmondta: a felhasznált gázmennyiségről szóló dokumentumok „bizalmas jellegűek”, ezért ezeket nem hozhatja nyilvánosságra.

Carmen Dan megerősítette: az akció levezénylése a csendőr-főkapitányság hatásköre, ő maga augusztus 10-én a minisztériumban tartózkodott ugyan, de nem avatkozott bele az operatív vezetésbe. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS