2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ellenzéki bírálatok a belügyminiszter parlamenti meghallgatása után

2018. augusztus 21. 18:42, utolsó frissítés: 18:42

Az ellenzéki pártok képviselői bírálaták a belügyminiszter meghallgatását a képviselőház védelmi bizottságának keddi ülésén.

Carmen Dan meghallgatásából a szociáldemokrata párti képviselők 'agresszív magatartása ellenére' az derült ki, hogy a belügyminiszter 'de facto' irányította a csendőrség augusztus 10-ei akcióját - jelentette ki Ovidiu Raeţchi, a védelmi bizottság liberális alelnöke.

'A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői megpróbálták megszabni, hogy hányat és mit kérdezhetünk (....) de még így is kiderült, hogy a belügyminiszter de facto irányította a csendőrség augusztus 10-ei akcióját. (...) Tagadta, hogy tudomása volt arról, hogy a prefektus kiadta a tömeg feloszlatására vonatkozó parancsot (...) azaz erőt alkalmaznak, de a miniszter nem tud róla' - mondta Raeţchi.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) részéről Ionel Rodeanu képviselő 'amatőr színvonalúnak' nevezte a beszélgetést és úgy fogalmazott, hogy a miniszter 'érzelmileg' akart a bizottságra hatni, csak az eltűnt fegyverről és a két megvert csendőrről beszélt, eltekintett a több száz sérült civil polgártól, és hogy továbbra is kérik Carmen Dan lemondását, mert 'puszta jelenléte nemzetvédelmi kockázatot jelent'.

Robert Turcescu, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) frakcióvezetője 'elképedéssel' vette tudomásul, hogy a sajtót kitessékelték a teremből, 'mintha legalábbis azt készültek volna közölni, hogy külföldi erők léptek közbe a Victoriei téren', pedig valójában csak egy újabb 'füstbombáról' volt szó, amellyel megpróbálják félrevezetni az embereket. 'A csendőrség nem tudott arra a mindenki nyelvén ott lévő kérdésre válaszolni, (...) hogy mi szükség volt a brutális tömegoszlatásra' - mondta Turcescu.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS