2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zokni-szandálban ment Bekééket meglátogatni Tőkés László

2018. augusztus 22. 18:36, utolsó frissítés: 2018. augusztus 23. 13:47

Bár kétségtelen, hogy a divatszakma és a közízlés még eldöntetlenként kezeli a zokni-szandál kérdést, az is kétségtelen, hogy Tőkés László, Sándor Krisztina kíséretében szerdán, amikor meglátogatták a terrorizmus vádak miatt börtönbe csukott Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, akkor a volt püspök a zokni/szandál/zakó párost választotta.

ha már ott voltak, természetesen rögtönöztek egy sajtótájékoztatót is, innen szúrtuk ki a képet. Holott a közleményhez csatolt fotón, amit küldtek, már mind Sándor, mind Tőkés deréktól felfele szerepelnek, úgyhogy aki nem látogatott el az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnökének Facebook-oldalára, az sajnos lemaradt az elnöki divatról, ahol Tőkés Beke Csillával, az egyik elítélt feleségével nyilatkozik egy televíziócsatornának.„Mai látogatásunk a legkevesebb, amit megtehetünk a jogtalanul bebörtönzött nemzettársainkért. Távozásunkkor azzal a felemelő érzéssel és felismeréssel léphettem ki a börtön ajtaján, hogy a hangszigetelt fülke mindkét oldalán szabad emberek ülnek, hiszen sem Beke Istvánt, sem Szőcs Zoltánt nem tudták megtörni. Fontos tényezője ez fogságuknak, hiszen ezzel is üzenik, hogy egyenes gerinccel akár a szenvedést is vállalni kell az igaz magyar ügyért” – mondta Tőkés László. Az EMNT elnöke, aki az Európai Parlament Emberi jogok bizottságának is tagja, hangsúlyozta, hogy ártatlan embereket soha, semmilyen körülmények között nem lehet fogva tartani, s ez független az érintettek nemzeti hovatartozásától. „Teljesen nyilvánvaló, hogy a Beke—Szőcs ügyben nincs bűntett, nincsenek bizonyítékok és egy kirakatperrel van dolgunk. Ez a jogállam és a jogállamiság halálát jelenti, mely kilátástalan jövőt jelez előre. A politikai-koncepciós per ellenére is jól vannak a fogvatartottak, s köszönhető ez annak a gondoskodó kis- és nagycsaládi környezetnek is, mely segíti őket e nehéz időkben” – mondta Tőkés, majd hozzátette: bizakodásra ad okot a három erdélyi magyar párt és a két nemzeti tanács összefogása e témában. „Nincs kibúvó, és főképp nincs helye a külön utas politikának. Ha az RMDSZ meg tudja védeni saját tisztségviselőit, fokozott védelmet kell nyújtson az ártatlan állampolgároknak is. Ha nem ezt teszik, a közérdek szolgálata szenved csorbát, és teljes erdélyi magyar közösségünk kerül veszélybe” – hangsúlyozta Tőkés.

„Meg vagyok győződve, hogy Beke István és Szőcs Zoltán nem töltik ki teljes, öt esztendős büntetésüket, de félő, hogy a közelgő választások nem hatnak majd kedvezően szabadulásukra. Európai parlamenti képviselőként – utolsó plenáris ülésünkön – tájékoztattam az EP összes képviselőjét e jogtalan ítéletről, hétfőn pedig ismét visszautazom az Európa Parlamentbe, ahol folytatjuk a megkezdett munkát. Az látható, hogy a cselekvés jogi tere beszűkülőben van, de a politikai út szabad pálya, s azon is eredményeket lehet elérni” – hangsúlyozta a politikus.

A sajtótájékoztató végén Beke Csilla is megszólalt, ő szeretné, ha a politikusok nem csak a parlamenti munkára korlátoznák tevékenységüket, és diplomáciai utakon is keresnének megoldást a kialakult helyzetre.

Tőkés László ehhez kapcsolódva biztosította a bebörtönzött Beke István feleségét támogatásáról, s kijelentette, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel küzdeni fog a politikai foglyok kiszabadításáért.

A két foglyot, miután a bukaresti legfelsőbb bíróság öt évre ítélte el őket, július 4-én letartóztatták, jelenleg pedi a csíkszeredai börtönben őrzik. (közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS