2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis szerint aktív szerepet kell vállalni a demokrácia védelmében, mivel jelenleg erős támadások alatt áll

2018. augusztus 23. 12:09, utolsó frissítés: 12:09

Folyamatosan emlékezni kell a totalitárius rendszerek áldozataira, a jelenkori generációnak pedig aktív szerepet kell játszania a jogállam és a demokrácia védelmében - fogalmazott csütörtökön, a fasizmus és a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából kiadott üzenetében Klaus Johannis államfő.

Az államfő emlékeztet rá, hogy a totalitárius rendszerek szétverték a jogállamot, lábbal tiporták az alapvető emberi szabadságokat és jogokat, de nem sikerült elfojtaniuk a polgárok szabadságvágyát és ragaszkodásukat a demokratikus értékekhez. Megjegyzi: augusztus 23-a végzetes nap Románia történelmében.

„A Ribbentrop-Molotov paktum 1939. augusztus 23-ai aláírásával érdekszférákra osztották Európát, előkészítették az 1940-es területvesztéseket, és felgyorsították a totalitárius katasztrófához vesető folyamatokat, amelynek következményei évtizedekig fennmaradtak (...), leállították a gazdasági fejlődést, és hatásai 1989 után is láthatóak voltak” - mutat rá az államfő.

Johannis szerint az utóbbi időben támadások figyelhetők meg a romániai demokrácia ellen.

„A jelenkori generációnak aktív szerepet kell játszania a jogállam és a demokrácia védelmében” - zárul az államfő üzenete. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS