2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A közlekedési minisztérium szerint már 4 éve növelni kellett volna a nehéz gépjárművekre vonatkozó úthasználati díjat

2018. augusztus 23. 15:37, utolsó frissítés: 15:37

A nehéz gépjárművekre vonatkozó úthasználati díjat még 2014-ben növelni kellett volna; az intézkedés tovább nem odázható, mert fennáll annak a veszélye, hogy az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indít Románia ellen - írja a közlekedési minisztérium csütörtöki közleményében.

„Az intézkedés csak a 3,5 tonnánál nehezebb teherautókat érinti, és a vonatkozó, 1999/62/CE uniós irányelv gyakorlatba ültetését jelenti. Ezt 2014. március 1-jéig kellett volna átültetni a hazai jogrendbe. Az intézkedés tovább nem odázható, mert fennáll annak a veszélye, hogy az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indít Románia ellen.” - írja a dokumentumban.

A minisztérium szerint megpróbálták minimalizálni a díjszabás hatását a szállítókra, így a 12 tonnánál nehezebb (F kategóriás) teherautók éves úthasználati díját továbbra is 1.210 eurós szinten tartják.

A vonatkozó kormányrendelet szeptember 1-jéig van közvitán.

A közlemény jelzi, hogy Bulgáriában idén januártól már bevezették a 12 euró/napos tarifát.

Válaszában a Közúti Szállítók Országos Szövetsége (UNTRR) felhívja a figyelmet, hogy az intézkedés 30.000 kamiont érint, amelyek tömege 3,5 és 12 tonna között van, és amelyeknek útdíj-növekedésük, tömegük függvényében, 33%-200% között van.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS