2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

SRI: az ellenőrző bizottság tudott a legfőbb ügyészséggel kötött protokollumokról

2018. augusztus 24. 12:39, utolsó frissítés: 12:39

A Román Hírszerző Szolgált (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságnak tudomása volt arról a két protokollumról, amelyeket 2016 decemberében kötött a SRI a legfőbb ügyészséggel - nyilatkozta pénteken Ovidiu Marincea, a SRI szóvivője.

A szóvivő Facebook-bejegyzésében tisztázott néhány részletet arról a két megállapodásról, amelyek közül egyik titkos volt, a másik nem, és amelyeket Augustin Lazăr legfőbb ügyész és Eduard Helvig, a SRI igazgatója írt alá.

A szóvivő szerint a megállapodások azt a célt szolgálták, hogy az ügyészség használhassa a SRI lehallgató rendszerét. A nyilvános protokollum rögzíti azokat a kereteket, amelyekben az ügyészség használhatja a műszaki infrastruktúrát, a titkos protokollum pedig a SRI szerepéről szól a terrorista, valamint az ország biztonságára kockázatot jelentő bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban - derül ki a bejegyzésből.

A szóvivő szerint a titkos protokollumot 2018. február 28-ai hatállyal felfüggesztették, de titkosítását nem oldották fel.

Ovidiu Marincea azt állítja, hogy a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságot tájékoztatták arról, hogy a titkos protokollumot felfüggesztették, illetve arról, hogy a nyilvános megállapodás továbbra is érvényben van. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS