2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szájkaraté Porcsalmi Bálinttal: a legtöbb fiatal Erdélyben képzeli el a jövőjét

2018. augusztus 24. 18:17, utolsó frissítés: 18:32

A Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett Szájkaraté elnevezésű beszélgetésen Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke is részt vett, akitől a jelenlévő közönség elsősorban a marosvásárhelyi katolikus líceum helyzetéről, az oktatásról és a helyben maradásról kérdezett.

Porcsalmi Bálint elmondta, a marosvásárhelyi iskola ügye érdekli a közösséget, amely az RMDSZ-től várja, hogy megoldódjon ez a kérdés. Jelenleg a törvény alapján 300 fő alatt akkor működtethető egy iskola, ha csak egy magyar iskola van az adott városban. Mivel Marosvásárhelyen több magyar oktatási intézmény is van, ez a helyzet nehezítette a vásárhelyi líceum ügyét. A római katolikus iskolában a diákok létszámát 300 alá csökkentették, ezért volt szükség az erre vonatkozó oktatási törvény módosítására.

A tanulók létszámát tekintve Porcsalmi kifejtette, nemcsak a mennyiségi, hanem a minőségi mutatók is fontosak. Az érettségi eredmények azt mutatják, hogy a magyar diákok versenyképessége alul marad a román diákokéhoz viszonyítva, ami nem magyarázható csak a román nyelvtudás hiányával. A vásárhelyi líceumban tanuló diákokkal kapcsolatosan, a diákok itthon maradását illetően elhangzott, a magyar fiatalok körében magas azoknak az aránya, akik kivándorlásban gondolkodnak, de a legtöbb fiatal mégis Erdélyben képzeli el a jövőjét. Porcsalmi elmondta, a statisztikák szerint a kivándorlási szándék szerint az erdélyi magyar fiatalok elsősorban ideiglenes külföldi munkavállalásban gondolkodnak.

A "Fara Penali" kezdeményezéssel kapcsolatban, konkrétan a viszonylag kevés székelyföldi aláírás tekintetében Porcsalmi kifejtette, hogy ez valószínűleg az USR és az EMNP rossz szervezésével magyarázható. Porcsalmi szerint ezzel az alkotmánymódosítással komoly elvi gondok vannak, jogi szempontból ez kizárja az érintett személyek rehabilitációját, aminek értelmében 10, vagy 25 év elteltével sem rehabilitálható az a személy, aki ellen a bíróság jogerős büntetőjogi ítéletet hozott.

A legközelebbi parlamenti választásokkal kapcsolatosan az RMDSZ ügyvezető elnöke kifejtette, véleménye szerint meg tudják őrizni azt a képviselői létszámot, ami jelenleg van a parlamentben. A jelenlegi elégedetlenség az RMDSZ-re is rányomta a bélyegét, de a közhangulattal ellentétben a a PSD és az RMDSZ közti együttműködés árnyaltabb - hangsúlyozta.

Porcsalmi Bálint, a büntetőjog módosítása kapcsán feltett kérdésekre úgy reagált, hogy az igazságügyi törvények módosításának támogatása jó döntés volt, és támogatni kell az ilyen jellegű reformokat.

A beszélgetés az RMDSZ Facebook-oldalán élőben is követhető volt és visszanézhető:(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS