2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsváron bemutatkozott a magyar jogászok nemzetközi együttműködési hálózata

2018. augusztus 24. 18:53, utolsó frissítés: 18:53

A Kolozsvári Magyar Napok keretében pénteken lépett először a nyilvánosság elé a Kárpát Jogi Network, a magyar nyelven is dolgozó jogászok nemzetközi együttműködési hálózata.

A hálózat, amelynek jogi hátterét a Magyarországon bejegyzett Kárpát-medencei Magyar Jogász Szövetség adja azokat a jogászokat és jogászhallgatókat próbálja összefogni, akik a világ bármely pontján magyarul is végzik a munkájukat.

A rendezvényt köszöntő levelében Kövér László úgy vélte: a hálózat és a Kárpát-medencei Magyar Jogász Szövetség erősítheti a magyar jogászvilág határon átívelő együttműködési képességét, és segíthet fenntartani, megerősíteni az emberek bizalmát a jog erejében.

A rendezvény fővédnökségét is vállaló Kövér László úgy vélte: nagy szükség van az érdekvédelemre egy olyan Kárpát-medencében, amelynek "az egyik szegletében még jogilag hatályos a kollektív bűnösség elve", ahol elvitatják a kollektív jogok lehetőségét, ahol egy másik szegletben "a törvény jobban védi a medvét mint az embert", egy olyan Európában, ahol a brüsszeli bürokraták többet foglalkoznak az uborka görbületének szabályozásával, mint ötvenmillió őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozó európai polgár nyelvi és kulturális jogaival.

Mayer Erika, a jogász hálózat főszervezője, a rendezvény végén az MTI-nek elmondta: a Kárpát Jogász Network olyan szakmai közösséggé kíván formálódni, amelynek célja, hogy a magyar jogi kultúrát, az azonos szakmát művelők közötti anyanyelvi szakmai kapcsolattartást, az együttműködést erősítse.

"Az a célunk, hogy közös jogi álláspontokat alakítsunk ki olyan kérdésekben, amelyek több országban felmerülhetnek, mint például a kisebbségi jogi kérdések vagy az EU-s kérdések - fogalmazott Mayer Erika.

Hozzátette: a hálózathoz csatlakozó jogászok napi gyakorlati szinten, egyedi ügyekben is egymás segítségére tudnak lenni. Egy olyan jogi szótárnak a kialakítását is fontosnak nevezte, amely elősegíti a különböző országokban használt eltérő jogi terminusok azonos értelmezését.

Hozzátette: a magyar jogászok összefogásával "egy szakmai építőkockával" kívánnak hozzájárulni ahhoz a programhoz, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a Tusványoson mondott beszédében a Kárpát-medence újraépítésének nevezett.

A pénteki kolozsvári bemutatkozáson és szakmai fórumon magyarországi, erdélyi, felvidéki és vajdasági jogászok vettek részt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS