2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu szerint sürgősen össze kell hívni a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságot

2018. augusztus 25. 11:28, utolsó frissítés: 11:29

Sürgősen össze kell hívni a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság nyilvános ülését, hogy az állampolgárok „megfigyelhessék és megítélhessék” a szolgálat vezetőinek magyarázatát a SRI által aláírt protokollumokkal kapcsolatban - írta péntek esti Facebook-bejegyzésében Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

Véleménye szerint az eset annál is súlyosabb, hogy az alkotmánybíróság 2016 tavaszán kimondta, hogy a titkosszolgálatok nem vehetnek részt a bűnügyi kivizsgálásban.

„Ezen protokollumok aláírásával a legfőbb ügyészség és a titkosszolgálatok egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg, hogy ők érinthetetlenek, nem tartoznak semmilyen törvény és demokratikus ellenőrzés alá” - fogalmaz az ALDE elnöke.

Călin Popescu-Tăriceanu megerősítette: az ALDE álláspontja szerint „a parlament az egyetlen törvényalkotó intézmény, amelynek ellenőrzést kell gyakorolnia az erőszakszervezetek fölött”.

A legfőbb ügyészség pénteken hozta nyilvánosságra, hogy 2016 decemberében két protokollumot kötött a SRI-vel. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS