2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntetni készül a Magyar Szülők Szövetsége Marosvásárhelyen

2018. szeptember 24. 17:10, utolsó frissítés: 17:10

A Magyar Szülők Szövetsége hétfőtől tüntetéssorozatot indít a kisebbségek nyelvén működő elemi osztályok román nyelv és irodalom oktatását érintő kormányrendelet miatt. A tüntetést hétfőtől-csütörtökig 17 és 18 óra között, illetve pénteken 12 és 13 óra között tartják Marosvásárhelyen, a főtanfelügyelőség épülete előtt.

A szervezők kijelentették, hogy a tüntetésen csak szülők vehetnek részt, egyszerre csak korlátozott számban. A tüntetés néma csendben zajlik majd, amelyet kizárólag a Szövetség által megírt kiáltvány felolvasásával szakítanak meg.

A szervezők arra kérnek minden résztvevőt, hogy most ne viseljenek magukon fehér karszalagot, mivel azt ebben esetben csak és kizárólag a szervezők fognak viselni, valamint a transzparensek szövegeit románul és magyarul is ki kell majd írni.

A Szövetség által megfogalmazott kiáltványban arra kérik az oktatásügyi minisztert, hogy azonnal függessze fel ezt a diszkriminatív, jogtalan és minden szakmaiságot nélkülöző rendeletet és záros határidőn belül üljön tárgyaló asztalhoz az érintettek képviselőivel megvitatni a további lépéseket.

A kiáltvány megfogalmazói szerint, ha a miniszter azt akarja, hogy a gyerekek megtanuljanak románul, akkor segítsen nekik ebben, ne pedig hátráltassa őket. A Magyar Szülők Szövetsége továbbá kéri a román anyanyelvű szülőket is, hogy segítsék őket abban, hogy ezt a szerintük mérhetetlenül elavult oktatási formát, amely szerint a román nyelvet és irodalmat tanítják, és amely szerintük nem szolgálja a román nyelv elsajátítását, meg tudják voltoztatni.

A Magyar Szülők Szövetségének követelései között többek szerepel a törvény visszavonása és a tanügyminiszter azonnali lemondása is.

A kiáltvány szövege magyar és román nyelven egyaránt letölthető. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS