2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szenátus egészségügyi bizottsága nem tiltaná be az elektronikus cigaretták használatát a zárt közterekben

2018. szeptember 26. 09:17, utolsó frissítés: 09:17

Elutasította a szenátus egészségügyi bizottsága a 2002/349-es törvényt módosító törvényjavaslatot, amely arról rendelkezne, hogy az elektronikus cigaretták a hagyományos cigarettákkal egyenértékűnek tekintendők, következésképpen ezek használatát is betiltanák a zárt közterekben.

A felsőház egészségügyi bizottságának mindössze egy tagja támogatta a törvénymódosító javaslatot, a többiek tartózkodtak.

A bizottság elnöke, László Attila RMDSZ-es szenátor szerint a javaslat „nagyon összetett problémát” vet fel, ugyanakkor maga a tervezet „felületes”. Azt is elmondta, hogy Emanuel Botnariu szociáldemokrata szenátor dolgozik a mentális egészség törvényén, amelyben külön fejezetet szentel a szenvedélybetegségeknek.

Renică Diaconescu, a Szociáldemokrata Párt szenátora ugyanakkor Anglia példáját említette, ahol az elektronikus cigarettára való áttérés a dohányzásról való leszokás irányába tett lépésnek minősül.

„A jelenlegi törvény értelmében dohányzásnak számít a dohány elégetése és az ebből keletkező füst belélegzése. Az elektronikus cigaretták és a dohányt felmelegítő készülékek nem égetik el a növényi anyagot, hanem aeroszolt bocsájtanak ki. Ennek következtében nem tilos ezeknek használata a zárt köztereken a jelenlegi törvény szerint.” - áll az USR, a PNL, az RMDSZ és a PMP törvényhozóinak egy csoportja által előterjesztett tervezet indoklásában.

A tervezetet első házként tárgyalja a szenátus. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS