2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Országszerte több polgármester akadályozta a Büntetőügyesek nélküli közéletet kampány aláírásainak begyűjtését

2018. szeptember 26. 14:16, utolsó frissítés: 14:50

Az aradi USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség) hétfőn vette át az aradi városházától a Büntetőügyesek nélküli közéletet (Fără penali în funcții publice) kampány keretében begyűjtött majdnem 21 ezer aláírást tartalmazó mappákat, amelyek kapcsán azt állítják, hogy a helyi adminisztráció szándékosan késleltette azok átadását, ezért már nem tudják átszállítani Bukarestbe.

Gheorghe Falcă polgármester viszont hamisítással vádolja a pártot és önkénteseit, ugyanis szerinte az aláírások közül több ezer érvénytelen. Falcă többször osztott meg olyan felvételeket saját Facebook-oldalán, amelyekben kifejezi sajnálatát és megmutatja miként fellebbezett a sok érvénytelen szavazat miatt. Az USR tagjai erre azt felelték, hogy a Falcă magatartása mindazoknak a kigúnyolása, akik önkéntesekként több hónapon át aláírásokat gyűjtöttek, illetve azoknak az aradiaknak, akik aláírták az íveket.

Az aradi USR azért döntött úgy, hogy nem veszi át az aláírásokat pénteken, mert azok leadási határideje éppen aznap járt le. A polgármester viszont perrel fenyeget, azt mondta, hogy a problémás íveket mind eljuttatja a rendőrséghez és az ügyészséghez.

A Büntetőügyesek nélküli közéletet kampány önkéntesei és az USR tagjai ellen már többen és sokféleképpen megpróbáltak megfélemlítő vagy ellehetetlenítő manővereket végrehajtani. Augusztusban például Argeș megyei PSD-és polgármesterek léptek fel az aktivisták ellen úgy, hogy az egyik esetben bántalmazás lett a vége.

Szintén augusztusban a Máramaros megyei USR azt állította Nagybánya polgármesteréről, hogy Cătălin Cherecheș is késleltette az aláírásgyűjtő sátor köztéri felállításához szükséges engedély kibocsátását, többszöri rendőri eljárást rendelt a helyszínre stb. Végül pedig ő maga is aláírta az alkotmánymódosító kezdeményezést, mi több, elindította a saját korrupció- és tisztességtelenség elleni helyi kampányát, a Naplopók és büntetőügyesek nélküli közéletet (Fără puturoși și penali în funcții publice) nevűt.

Végül pedig a múlt héten, szeptember 20-án a Kolozs megyei Kolozs község polgármestere, Teodor Bucur – a Nemzeti Kereszténydemokrata Parasztpárt (PNȚCD) tagja – is elutasította a begyűjtött aláírások hitelesítését, „elfutott és bezárkózott az irodájába” – mondta a kampány kolozsvári felelőse Daniel Giurcă. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS