2019. május 19. vasárnapIvó, Milán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu a referendumról és az augusztus 10-i csendőri fellépésről is beszélt Brüsszelben

2018. szeptember 26. 17:56, utolsó frissítés: 17:56

A család alkotmányos meghatározásának módosítására kiírt referendumról, valamint az augusztus 10-i tüntetésen történt hatósági fellépésről is beszélt Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök Brüsszelben, ahol az Európai Parlament ALDE-frakciójának tagjaival találkozott.

Tăriceanu Brüsszelben kifejtette: a Liberálisok és Demokraták Szövetsége nem fog részt venni a család alkotmányos meghatározásának módosítására kiírt népszavazást megelőző kampányban, és a párt szimpatizánsainak azt fogja javasolni, hogy lelkiismeretük szerint szavazzanak e kérdésben.

Az augusztus 10-i hatósági fellépéssel kapcsolatban a kisebbik kormánypárt elnöke egy franciaországi csendőrtábornok véleményére hivatkozott, aki szerint a román csendőrség fellépése augusztus 10-én helyes volt és túlkapásoktól mentes. A román sajtó által is megszólaltatott magas rangú francia csendőr szerint ugyanakkor Európában sehol nem engedélyezik tüntetések megszervezését a kormány épülete körül - mondta Tăriceanu, aki szerint erre a jövőben figyelniük kell a szervezőknek, de az engedélyt kibocsátó polgármesteri hivatalnak is.

A parlament felsőházi elnöke szerint az Európai Parlament ALDE-frakciójában "el sem tudják képzelni", hogy Romániában léteztek titkos megállapodások az igazságszolgáltatás intézményei és a titkosszolgálatok között.

Brüsszelben a romániai korrupcióra is rákérdeztek a találkozón, mire Tăriceanu azt felelte, hogy Románia a korrupció tekintetében az európai országok listájának közepe táján helyezkedik el, és hogy a korrupció "ugyanolyan aggasztó és mélyen gyökerező" Romániában, akárcsak más országokban. "Két szempontot emeltem ki: hogy Romániában - a nyugati országoktól eltérően - nincs egyetlen nagy korrupciós ügy sem. Persze, van négy eset, amikor magas rangú közhivatalnokokat vesztegetésért vagy vesztegetés elfogadásáért ítéltek el. De ez négy a 4 ezer ügyiratból, a többi a DNA kedvenc témáira épül, mint a hivatali visszaélés, a hivatali visszaélésben való bűnrészesség és a többi, általuk kitalált formula. Románia ezzel sok rosszat tesz magának" - fejtette ki Tăriceanu.

A szenátus elnöke Brüsszelben az EP Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakciójának romániai képviselőivel találkozott. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS