2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt a börtönben egy húsz évre elítélt volt munkatábor-parancsnok

2018. szeptember 26. 18:08, utolsó frissítés: 18:08

Elhunyt 90 éves korában Ion Ficior, emberiesség elleni bűncselekmény elkövetése miatt tavaly márciusban jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélt volt munkatábor-parancsnok.

A politikai foglyokkal való kegyetlen és embertelen bánásmód miatt elítélt Ficior a jilavai börtönkórházban hunyt el szerdán. A volt táborparancsnokot 103 ember halála miatt találta felelősnek a román legfelsőbb bíróság.

Ficior a hatvanas évek elején a Duna-deltában felállított peripravai munkatábort vezette, ahol főleg a rendszer által ellenforradalmároknak minősített elítélteket, közöttük erdélyi ötvenhatosokat tartottak fogva, például Páskándi Géza írót, Páll Lajos festőművészt, Dávid Gyula irodalomtörténészt.

A peripravai munkatábor célja a foglyok megsemmisítése volt. Az embertelen körülmények, rendszeres verések, az ivóvíz, élelem és orvosi ellátás hiánya miatt 103 fogoly halt meg Ficior parancsnoksága alatt.

A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) eddig több volt kommunista börtönparancsnok ellen tett feljelentést az ügyészségen, amely eljárást is indított. Eddig két esetben született jogerős ítélet. Ficior mellett a hírhedt Râmnicu Sărat-i börtön egykori parancsnokát, Alexandru Vișinescut ítélték 2016-ban ugyancsak húszéves börtönbüntetésre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS