2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szintet lépett a jövő vezetőinek a képzésében a Sapientia és az MCC

2018. szeptember 27. 14:47, utolsó frissítés: 15:02

Az elmúlt tanév sikeres együttműködésének folytatásaként megállapodást írt alá a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) csütörtökön. A korábbi együttműködést kibővítve a 2018/2019-es tanévtől a Sapientia az erdélyi középiskolások felkarolása mellett az egyetemisták továbbképzésébe is bekapcsolódik, logisztikai és szakmai hátteret biztosít a szervező MCC-nek. A tehetséggondozó program a Kolozsváron tanuló kiemelkedő egyetemisták nevelését célozza meg, így megfelelő alapot adva számukra akár egy vezetői szerep vállalására is.

Lánczi Péter és Tonk Márton együttműködési megállapodást ír aláLánczi Péter és Tonk Márton együttműködési megállapodást ír alá


"Míg 20 évvel ezelőtt az egyetem felvételi végezte el ezt (a tehetséggondozás, a tehetségek megtalálása - szerk.) a munkát, hiszen hiába jelentkezett x számú felvételiző, mert csak x-n jutott be. Manapság, ha x számú jelentkezik egyetemre, akkor jó eséllyel x számú is jut be. Ahhoz, hogy valóban olyan munkát lehessen végezni, ami kicsit több egy normál egyetemi alapképzésnél - ami úgy is közelít a fiatalok felé, hogy ki tudjuk közülük választani azokat, akik igazán motiváltak és tenni akarnak -, ahhoz nagyon is szükségesek az olyan tehetséggondozó programok, mint amilyet a Mathias Corvinus Collegiummal közösen indítunk" - érvelt Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja, aki a középiskolás programról csak annyit jegyzett meg, hogy "ezeket a középiskolás diákokat szeretnénk látni az egyetemünkön".

Lánczi Péter, az MCC ügyvezetőigazgató-helyettese az erdélyi tevékenységeik fejlődéséről beszélt, kezdve 2013-as székelyudvarhelyi indulástól egészen a legutóbbi, egyetemistákat megcélzó programjukig. "Jelenleg 310 középiskolás tagja van az MCC erdélyi programjainak. Ez nem a legmagasabb szám, volt már közel 400 is, de az év végén ugye a középiskolások elballagtak. A középiskolás programot elhagyók jelentik azt a felhajtóerőt, amire építjük ez egyetemi programunkat, aminek célja, hogy hosszútávú fejlődési lehetőséget biztosítson azoknak a diákjainak, akikkel már foglalkoztunk, illetve azoknak is, akik most találták meg az MCC-t" - mondta Lánczi, hozzátéve, hogy a programra való jelentkezés már lezárult, összesen 16 diákot vettek fel.

Az együttműködés keretében a Sapientia a Tordai úti épületében négy tréningnek ad teret. Emellett a programban a tanév során megszervezett Problema Solvenda országos esetmegoldó verseny is helyet kap, melynek elődöntőjében és döntőjében zsűriként vesz részt a felsőoktatási intézmény. Elmondták, a Sapientia az MCC más rendezvényeibe is bekapcsolódik, hiszen egy-egy oktató előadóként vállal szerepet ezekben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS