2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az erdélyi magyar LMBTQ+ közösség is bojkottálja a referendumot

2018. szeptember 28. 11:04, utolsó frissítés: 11:13

Az erdélyi magyar LMBTQ+ közösség is bojkottálja az október 6-7-i népszavazást, mivel azt teljesen feleslegesnek tartják és mivel tiltakoznak az ellen, hogy az erdélyi magyar LMBTQ+ közösséget politikai haszon- és imázsszerzés céljából pártok, egyházak és kétes hátterű érdekcsoportok felhasználják és megbélyegezzék - írták közleményükben.

A közösség állásfoglalásában kifejti, hogy azért bojkottálja és tartja fölöslegesnek a népszavazást, mert véleményük szerint az alkotmánymódosítás célja az azonosneműek házasságának alkotmányos tiltása, miközben az alkotmánybíróság már két évvel ezelőtt döntött a kérdésben (az 580/2016-os döntés indoklásában a testület leszögezte, hogy az alkotmány jelzett cikkelyét eleve nem lehet úgy értelmezni, hogy ez alapján törvényesíthető legyen az azonosneműek házassága).

„A Polgári Törvénykönyv jelenleg sem engedélyezi és nem is ismeri el az azonosneműek házasságát. A romániai LMBTQ-közösségek fórumai soha nem követeltek házasságot az azonosnemű párok számára. Kidobunk 43 millió eurót az ablakon egy olyan meghatározásra, amely jogilag nem változtat semmin.” - írják a közleményben.

Az erdélyi magyar LMBTQ+ közösség a népszavazás három éve tartó reklámozását és jelenlegi kampányát károsnak tartja, mivel állításuk szerint az valótlanságokat állít az LMBTQ+ emberekről: gyermekrablóknak, molesztálóknak állítja be őket, sőt emberi mivoltuktól is megfosztja.

A közösség szerint a népszavazás kampánya nacionalista gyűlöletkeltésre is alkalmas retorikával buzdít szavazásra és tovább mélyíti a meglévő társadalmi szakadékokat, továbbá a család védelmének álcája alatt olyan csoportot támad, amely egyébként is kirekesztés, megbélyegzés, fizikai és szexuális agresszió célpontja.

A közösség csalódottan vette tudomásul, hogy egy több százezer romániai polgárt (egyszülős családok, házasság nélkül együtt élők és gyermeket vállalók, unokáikat nevelő nagyszülők stb.) a család fogalmából kizáró alkotmánymódosítás egyáltalán eljuthatott a népszavazásig;

„A romániai magyar politikai pártok kettős mércét alkalmaznak: miközben elvárják a többségtől a racionális párbeszédet – például autonómiaügyben –, más kisebbséggel szemben erről megfeledkeznek. Azelőtt álltak be egy zsigeri elutasításra épülő kezdeményezés mögé, hogy jogilag rendezni akarták volna az azonosnemű párok együttélését. Egyes romániai magyar egyházak olyan kezdeményezést karoltak fel, amely a gyűlöletre épül, és jelét sem mutatták annak, hogy akár csak vita szintjén az érintettek bevonásával a meleg emberek megértésére törekedtek volna. Pedig az LMBTQ+ közösségből sokan (tanárok, ügyvédek, orvosok, mérnökök, vállalkozók, politikusok, és még sorolhatnánk) vasárnaponként a templom padjaiban ülnek, és aktív tagjai az egyházi közösségnek.” - állítja az erdélyi magyar LMBTQ+ közösség közleménye, továbbá úgy vélik, hogy az alkotmánynak nem meghatároznia, hanem védenie kellene a családot. Minden más a polgári törvénykönyv dolga. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS