2019. május 19. vasárnapIvó, Milán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: az RMDSZ romántalanító politikát folytat

2018. szeptember 28. 14:48, utolsó frissítés: 14:48

Bírálta pénteken Traian Băsescu a kormánynak a kisebbségi elemi osztályokban zajló románnyelv-oktatással kapcsolatos, előző napi döntését - írja az Agerpres. A volt államfő szerint Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök számára Románia egy piaci standdá vált, amelyen azt írja, hogy "Itt minden eladó".

Pénteki Facebook-bejegyzésében Băsescu emlékeztet, augusztusban rendeletet adott ki a kormány, amelynek értelmében a kisebbségek nyelvén oktató elemi iskolákban is szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell tanítaniuk a román nyelvet. A volt elnök szerint ez jó intézkedés volt, mivel a középfokú végzettséggel rendelkező, magyar iskolákban felkészített tanítók közül sokan nem ismerik kellőképpen a román nyelvet.

"Ez azonban felbőszítette az RMDSZ-t, amely a PSD-vel karöltve agresszív romántalanító és elmagyarosító kampányt folytat a magyar kisebbség lakta régiókban. Elég volt, hogy az RMDSZ kezdjen el fenyegetőzni, és a nemzet áruba bocsátója, Dragnea, ráparancsolt Dăncilára, hogy vonja vissza a 2018/9-es rendelet vonatkozó cikkelyét. És a szövegrészt, amely azt szorgalmazta, hogy az ország minden állampolgára tanulja meg a román nyelvet, azonnal törölték" - áll a bejegyzésben. Amiben Băsescu még azt írja, "centenáriumi évben gyalázat eladni a román nyelvet". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS