2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Macovei: Hargita és Kovászna megyében szeretik az embereket szegénységben tartani

2018. szeptember 28. 17:02, utolsó frissítés: 17:09

Monica Macovei volt igazságügyi miniszterrel, a DNA létrehozójával készített interjút az Azonnali.

A jelenleg független európai parlamenti képviselőként tevékenykedő Macovei az interjúban arról is beszélt, miért támogatta azt, hogy Magyarország kormányával szemben a Lisszaboni Szerződés 7-es cikkelye alapján járjon el az Európai Parlament és társszervei.

Elmondta, az, ami az elmúlt években Magyarországon történik, egy nagyon aggasztó politikai elzárkózásnak a jele, szerinte az Orbán-kormány szolid lépésekkel halad a maga rendszerének diktatúrává alakítása irányába. Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt Magyarországon megszűnt a sajtószabadság, az akadémiai szabadság és a még létező nem kormánypárti felületek és terek egyre inkább szűkülni látszanak – tette hozzá a képviselő.

Továbbá azért is szavazott igennel – folytatta Macovei –, mert az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálódásai alapján az is világos, hogy az Orbán-rendszer a magyar miniszterelnök családtagjai és a hozzá közel álló emberek zsebébe juttatja az Uniós és a hazai forrásait.

Macovei elmondása szerint mindezek mellett azért is támogatta a 7-dik cikkely alkalmazását, mert az is elfogadhatatlan szerinte, ahogy Orbán Viktor a menekültekről beszél a magyaroknak. Kétségtelen – mondta – hogy Európának gondokat okoz a menekültkérdés, de az a mód, ahogyan a magyar miniszterelnök közelíti meg ezt a problémát, nemhogy nem célravezető, hanem teljes egészében káros, és csak arra szolgál, hogy manipulálja a magyar népet - mondta.

Arra a kérdésre, hogy miben látja az alapvető különbséget Magyarország és Románia között, azzal felelt, hogy a két ország jelenlegi politikusai hasonlóak, de a népei különböznek abban, ahogy a manipuláció és hatalmi túlkapásokra reagálnak. „A romániaiak tüntetnek a politikusaik ellen, az utcára vonulnak, ami sokkal erősebb üzenet, mintha egy ellenzéki politikus tiltakozik valami ellen" - tette hozzá Macovei.

Az interjúban Macovei arról is beszélt, hogy szerinte a demokráciára a leginkább leselkedő veszélyt egy nép közömbössége jelenti, mert ha a nép közömbös, akkor a diktatúrák kiépülése előtt egyenes az út. Elmondta, ő maga is az CEU-n tanulta meg, annak első évfolyamában, hogy hogyan működik a demokrácia: „Én összehasonlító alkotmányjogot tanultam. Éppen vége volt a kommunizmusnak, nagyon fontos volt, hogy ezeket mihamarabb megtanuljam: hogyan működik egy parlamentáris köztársaság, egy elnöki köztársaság, mit jelent a bírói függetlenség, a sajtó függetlensége. Mindezeket a CEU-n tanultam meg" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e szélsőségek Romániában a magyarok és a romák ellen, Macovei azt válaszolta: „Nincsenek. Ne vicceljünk már, hogy a magyarok ellen lennének. Az RMDSZ például a kilencvenes évek óta elég sokat volt hatalmon, és mégis: Hargita és Kovászna a két legszegényebb megye Romániában. Vajon miért van ez? Mert szeretik az embereket szegénységben tartani” - mondta Macovei, aki az újságírónak arra a felvetésére, hogy erről elsősorban a román állam tehet, azt válaszolta, hogy „amikor kormányon vagy, akkor figyelj arra, hogy befektess Hargita és Kovászna megyébe”.

Az interjúban arról is beszélt, hogy miként látja a jelenlegi Btk. módosítások kontextusát, illetve a főügyészek kijelölésére vonatkozó hatáskörök módosulását. „Nem egy független személyt jelöltek ki a hivatal élére. Nem ismerem őt, úgyhogy ezeket a dolgokat a sajtóban megjelent információkra alapozva mondom. De hát végül is nem azért váltották le Kövesit, hogy helyébe egy másik független ügyészt jelöljenek ki, hanem azért, hogy ne ítéljék el őket, hogy megszabaduljanak a nyomozásoktól, a vagyonelkobzásoktól. Hogy továbbra is lophassanak, és ne büntessék meg őket emiatt. És persze Toader miniszter úr teszi a javaslatot a DNA vezetőjének kinevezésére. Nincs rendben, hogy egy politikai szereplő válassza ki a főügyészt, hiszen mindig rendelkezni fog egy többséggel, amelynek segítségével kénye-kedve szerint dönthet erről. Vajon mi fog történni, ha egyszer csak a főügyész nem fog több eljárást indítani politikusok ellen, mint ahogyan ez Magyarországon történik, ahol a a legfőbb ügyész, Polt Péter nem hajlandó a hatalmon lévők ellen eljárásokat indítani?” - mondta Macovei.

Macovei az interjúban igennel válaszolt arra a felvetésre, hogy Magyarországhoz hasonlóan Románia ellen is támogatná-e a 7-es cikkelyes eljárás indítását. „Hogyan ne szavaznék ezen politikusok ellen. Az ország Romániában sem a kormányt jelenti. A kormánynak meg kell hallgatnia az embereket” - mondta.

Címoldali fotó: Azonnali.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS