2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem "hazaáruló" Dăncilă

2018. szeptember 28. 17:52, utolsó frissítés: 2018. szeptember 29. 10:06

Megszüntette az eljárást a DIICOT abban az ügyben, amelyet Ludovic Orban, a PNL elnökének feljelentése nyomán nyitottak Viorica Dăncilă kormányfő ellen hazaárulás miatt, miután a kormány memorandumot fogadott el az izraeli román nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetéséről.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) azt követően zárta le az eljárást, hogy megállapította: a feljelentésben felsorolt tettekre nem került sor.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke május 17-én állampolgári minőségében feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a kormányfő, Viorica Dăncilă és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea ellen. Dăncilă kormányfőt hazaárulással, az államfő félretájékoztatásával, jogkörének elbitorlásával és titkos információk nyilvánosságra hozatalával, Dragneát pedig szintén titkos információk nyilvánosságra hozatalával vádolta azon memorandum miatt, amelyet Románia izraeli nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetése kapcsán fogadott el a kormány.

'Ezt a feljelentést a saját nevemben tettem, román állampolgári minőségemben. Erkölcsi kötelességemnek éreztem megtenni ezt. Nem hunyok szemet semmi fölött, nem fogok hallgatni, nem maradok tétlen, amikor a Románia érdekeit súlyosan sértő dolgok történnek' - fogalmazott májusban Orban.

A liberális pártelnök akkor azt mondta, 'Dragnea és követői' tönkreteszik az ország hitelét, 'több tíz éven át épített hidakat robbanthatnak fel'. Orban szerint ki kell vizsgálni mindazt, ami a memorandum elfogadása előtt történt, a dokumentum elfogadásának körülményeit, valamint nyilvánosságra hozatalát. A pártelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, "hazaárulásra utaló rész is van a feljelentésben", ugyanakkor úgy véli, a kormányfő vétett a törvény ellen azzal, hogy nem tájékoztatta az államfőt a memorandumról, és - szerinte - fennáll az elnök jogköre elbitorlásának gyanúja is, mivel az ország külpolitikájának irányvonalát az államfő szabja meg, a kormánynak csak gyakorlatba kell ezt ültetnie, semmiképpen sem hozhat döntéseket az elnökkel való előzetes egyeztetés hiányában.

Később a legfőbb ügyészség továbbította a feljelentést az ilyen ügyekben illetékes hatóságnak, a DIICOT-nak. A DIICOT szeptember 27-én keltezett döntésével megszüntette az eljárást ebben az ügyben.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS