2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltakozik a MOGYE egybeolvasztása ellen a Maros megyei RMDSZ

2018. szeptember 29. 10:19, utolsó frissítés: 10:21

Az RMDSZ Maros megyei szervezete nem ért egyet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior egyetem egybeolvasztásával - derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalásból. "Szakmailag indokolatlannak tartjuk, ugyanakkor semmilyen garanciát nem látunk a MOGYE eddigi, törvény által szavatolt multikulturális jellegének megőrzésére" - írják.

A Szövetség számára az erdélyi magyar orvos- és gyógyszerészképzés megerősítése az egyik legfontosabb oktatáspolitikai cél, amelynek elengedhetetlen feltétele az önálló magyar karok létrehozása. A magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzésnek a továbbiakban is az állami oktatás keretein belül, a MOGYE-n kell megvalósulnia - hangsúlyozzák.

Idézzük: "Nem mondunk le az Alkotmány és törvény által biztosított jogainkról. A 2011/1-es oktatási törvény előírásai szerint – közvetlenül annak életbe léptetését követően már – létre kellett volna hozni a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen az önálló magyar intézeteket és karokat. Ehhez képest évek óta mulaszt, és törvényes kötelezettségét figyelmen kívül hagyja az egyetem vezetősége.

Az RMDSZ Maros Megyei Szervezete kiáll a magyar diákok és oktatók mellett. Támogatjuk a MOGYE Magyar Tagozatának az egyesítésre vonatkozó szenátusi döntés és az azt követő minisztériumi jóváhagyás elleni tiltakozását. Egyetértünk azzal, hogy ezeket a döntéseket meg kell támadni a közigazgatósági bíróságon."

Az RMDSZ Maros megyei szervezete felkéri mindazokat, akiknek fontos a marosvásárhelyi magyar orvosképzés jövője, hogy csatlakozzanak a MOGYE magyar oktatói által kilátásba helyezett tiltakozó megmozdulásokhoz. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS