2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

70%-kal csökkent a SRI által végzett lehallgatások száma

2018. szeptember 29. 12:47, utolsó frissítés: 12:49

Az igazságügyi intézményekkel kötött együttműködési megállapodások felmondása óta hetven százalékkal csökkent a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által végzett lehallgatások száma - nyilatkozta szombaton az AGERPRES hírügynökségnek a SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság alelnöke, Marian Cucşa.

Az ALDE képviselője úgy véli, felelősségre kellene vonni mindazokat, akik közreműködtek a SRI és az ügyészségek közötti megállapodások létrejöttében, és ezzel hozzájárultak "románok milliói jogainak és szabadságainak megsértéséhez".

"A megállapodások felmondása óta 70 százalékkal csökkent a SRI-lehallgatások száma. (...) Az elkövetkezőkben véglegesítjük a bizottságnak az egyezményekről készülő jelentését, megnézzük, mi történt, levonjuk a következtetéseket, majd következne a törvénymódosítás" - mondta Marian Cucşa.

Az ALDE-s képviselő rámutatott, a SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottságban a téma kapcsán tartott meghallgatások során kiderült, hogy a 90-es évektől mostanig több mint ötszáz megállapodás köttetett a SRI és különféle intézmények között. A legtöbb ilyen egyezményt 2004 és 2016 között írták alá, és ebben az időszakban jöttek létre az igazságügyi intézményekkel kötött megállapodások is.

"Van egy nemzetbiztonsággal kapcsolatos törvényi keretünk, amely 1992-ből való, így nem képes megfelelő választ adni a 2018-as kockázatokra és fenyegetésekre, ezért módosítjuk a jogszabályt, és a jelenlegi kockázatokhoz, fenyegetésekhez igazítjuk, hogy kizárólag a törvényi előírások, nem titkos és rejtett megegyezések alapján járjanak el" - tette hozzá Cucşa. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS