2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis és Dăncilă is jó viszonyt akar ápolni Nagy-Britanniával a Brexit után

2018. október 02. 16:02, utolsó frissítés: 16:02

Románia szoros együttműködésre törekszik Nagy-Britanniával ez utóbbinak az Európai Unióból való kiválása után is- jelentette ki kedden Klaus Johannis.

Johannis hivatalában fogadta Michel Barnier-t, az Európai Unió Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) ügyében eljáró főtárgyalóját, aki - a jövő év első felében az EU soros elnökségét betöltő - Románia vezetőivel találkozott, közöttük Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnökkel.

Johannis hangsúlyozta: Románia az állampolgárokat helyezi a Nagy-Britanniával való viszonya középpontjába, és abban érdekelt, hogy az állampolgárok mobilitása szempontjából olyan ambiciózus keretszabályozás szülessen, amely tiszteletben tartja a kölcsönösség elvét, és kizárja a hátrányos megkülönböztetést.

Az EU főtárgyalója hangsúlyozta, hogy Romániának az EU soros elnökeként fontos szerepe lesz a jövő év első felében abban, hogy olyan intézményes keretet biztosítson, amely lehetővé teszi Nagy-Britannia rendezett kivonulását az unióból.

A kormány közleménye szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök elmondta: Bukarest továbbra is abban érdekelt, hogy az Egyesült Királyságban élő román állampolgárok a Brexit után is ugyanolyan körülmények között élhessenek, dolgozhassanak, vagy tanuljanak tovább, mint most. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS