2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Guy Verhofstadt szerint Romániának nem szabadna Orbán Viktor országirányítási stílusát követnie

2018. október 03. 16:04, utolsó frissítés: 21:52

Romániának két nagy problémája van, az általánossá vált korrupció és a titkosszolgálatok - hangsúlyozta felszólalásában Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) frakcióvezetője az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, a romániai jogállamiság helyzetéről tartott vita keretében.

A liberális EP-képviselő, Belgium egykori miniszterelnöke szerint a kormánynak felül kell vizsgálnia bizonyos törvényjavaslatokat annak érdekében, hogy azok erősítsék és ne gyengítsék a korrupció elleni küzdelmet.Verhofstadt ugyanakkor rámutatott, a román kormány sok esetben elhibázottan reagált a brüsszeli hatóságok kritikáira, és figyelmeztette a kabinetet, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök, illetve a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke, Jarosław Kaczyński-féle „országirányítási stílus” nem szolgálhat követendő példaként.

Joseph Weidenholzer, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének alelnöke felszólalásában azt mondta, még többet meg kell tudni a romániai titkosszolgálatok szerepéről, a korrupció elleni küzdelem ugyanis meghatározó fontosságú az igazságszolgáltatás függetlensége tekintetében.

A Zöldek európai parlamenti frakciójának társelnöke, Ska Keller úgy vélekedett, aggodalomra ad okot, hogy Románia, amelynek 42 év után sikerült megdöntenie egy diktatúrát, most visszalépéseket tesz.

„Önök legalizálják a korrupciót, ezért az emberek elveszítik az államba és a demokráciába vetett bizalmukat” - mondta a német EP-képviselő a büntető törvénykönyv módosításaira utalva.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS