2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A MOGYE magyar tagozatának vezetőivel továbbra sem egyeztetnek az egyetemek összevonásáról

2018. október 04. 19:25, utolsó frissítés: 2018. október 05. 09:13

A MOGYE magyar oktatói múlt héten döntöttek úgy, hogy felfüggesztik a mandátumuk gyakorlását, tiltakozásképpen a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti valamint a Petru Maior egyetemek összevonása ellen. Az egyetem múltheti szenátusi ülését követően nem voltak újabb tárgyalások a felsőoktatási intézmények egyesülése ügyében, annak ellenére sem, hogy ezt a MOGYE oktatói folyamatosan kezdeményezik.

Szabó Béla tagozatvezető a Transindexnek elmondta, annak ellenére, hogy további tárgyalásokat szeretnének folytatni az egyetemek összevonásának megakadályozása érdekében, nem történt irányukba semmilyen megkeresés.

A szenátus döntését, amelyben az egyetem vezetősége az egyetemek összevonása mellett döntött, a magyar tagozat vezetői közigazgatási perben megtámadták, a keresetet két héttel ezelőtt iktatták, de ez ügyben egyelőre nincsenek fejlemények. Szabó Béla elmondta, a beadványban arra hivatkoztak, hogy az a szenátusi ülés, amelyen a döntés született, nem volt határozatképes, mert a szenátusi tagjainak nem volt meg a kétharmados jelenléte.

Az idei egyetemi tanévnyitót, amelyet a marosvásárhelyi kultúrpalotában szerveztek, a magyar tagozat vezetői bojkottálták, a magyar nyelvű tanévnyitót pedig a vártemplomban tartották, amelyet az egyetem épülete előtt szervezett gyertyás tiltakozás követett.

Szabó Béla szerint továbbra is érthetetlen, hogy az áprilisi szenátusi döntés kapcsán, amely szerint az egyetemek összevonása csak a 2019-ben történik meg, miért született meg az a kormányhatározat, amely jóváhagyja a felsőoktatási intézmények egyesítését.

Nagy Előd rektorhelyettes megkeresésünkre elmondta, jövő héten várhatók újabb fejlemények az egyetem összevonása kapcsán. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS