2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis keserű szájízzel ugyan, de kihirdette a CSM megszervezéséről szóló törvény módosításait

2018. október 04. 17:04, utolsó frissítés: 2018. október 05. 09:28

Kihirdette Klaus Johannis államfő a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) megszervezéséről szóló, 2004/317-es törvényt módosító jogszabályt, de továbbra sem ért egyet a parlament által elfogadott módosításokkal.

Az Államelnöki Hivatal pénteki közleménye rámutat: több mint egy évvel ezelőtt kezdődött el a három igazságügyi törvény módosításának folyamata, amelynek során az államfő több ízben is élt a rendelkezésére álló alkotmányos eszközökkel, és visszaküldte a jogszabályokat a parlamentnek megfontolásra, vagy az alkotmánybíróságon emelt kifogást ellenük.

Az ország európai uniós csatlakozása óta először fordul elő, hogy megkérdőjeleződik Románia elköteleződése az EU olyan alapvető értékei mellett, mint a jogállamiság vagy az államhatalmi ágak szétválasztása, és erre a veszélyre az Európai Bizottság, valamint a korrupcióellenes államcsoport, a GRECO is felhívta a figyelmet - fogalmaz az államelnöki hivatal közleménye, amelyben az elnök ismét hangsúlyozza, hogy nem támogatja sem a CSM megszervezéséről, sem a bírák és ügyészek jogállásáról, sem az igazságügy megszervezéséről szóló törvény módosításait.

Az államfő ugyanakkor kéri a jogalkotási folyamat újrakezdését, „mielőtt e három jogszabály kifejtené visszafordíthatatlan vagy nehezen korrigálható hatását”. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS