2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Koalíció a családért elnökének titkosszolgálati kapcsolatairól cikkezik a România Curată

2018. október 06. 11:11, utolsó frissítés: 11:11

A România Curată portál szerint a Koalíció a családért elnöke, Mihai Gheorghiu külföldi politikai érdekeket szolgál azáltal, hogy a család fogalmának alkotmánymódosító javaslatáról szóló kétnapos népszavazás megszervezését lehetővé tette.

Mihai Gheorghiu korábban a Nemzeti Kereszténydemokrata Parasztpárt politikusa volt, a CDR-kormány (Romániai Demokrata Konvenció) idején ennek színeiben töltött be képviselői funkciót. Tevékenységét a biztonságért és hírszerzésért felelős szakbizottságokban folytatta, amíg 2005 márciusában a külügy államtitkára lett. Ma a Román Paraszt Múzeumának igazgatója. 2013-ban és 2017-ben is elmarasztalta Gheorghiut a bukaresti amerikai nagykövetség, amiért bojkottra szólított fel az LGBT történetének hónapja program keretében szervezett filmvetítések miatt.

A România Curată cikke felfedi továbbá Mihai Gheorghiu üzleti vállalkozásainak azon szálait, amelyek a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatójával, Cătălin Harnageával, illetve néhány más volt tisztjével kötik össze. Ezen titkosszolgálati kapcsolatai, illetve a családról és a homoszexuális párokról gyakran kifejezett nézetei alapján a cikk írója azt feltételezi, hogy Gheorghiunak kapcsolatai lehetnek olyan orosz és amerikai szervezetekkel, amelyek a konzervatív társadalomképet és az azt kísérő autoritárius politikai berendezkedéseket népszerűsítik, illetve támogatják.

A Koalíció a családért Gheorghiuval az élén – a cikk felvetése szerint – egyfajta trójai falóként működik Romániában, amely előkészítheti a későbbi konzervatív-autoritárius politikai változások előtt a terepet. A cikket ide kattintva olvashatjátok. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS