2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előre be kell jelenteni a intézmények székhelyének közelében szervezett nyilvános gyülekezéseket

2018. október 15. 16:41, utolsó frissítés: 16:41

Helyt adott a legfelsőbb bíróság hétfőn egy jogegységi folyamodványnak és megszabta, hogy előre be kell jelenteni minden nyilvános gyülekezést, ami köztereken vagy közutakon, illetve polgári jogi személy vagy közjogi jogi személy székhelyének közelében történik.

A bukaresti ítélőtábla vezetői testülete júliusban fordult a legfelsőbb bírósághoz, mivel a bírói testületek nem döntöttek egységesen a nyilvános gyülekezést szabályozó, 1991/60-as törvény 3. cikkelyének gyakorlatba ültetése terén, főleg azt a szövegrészt illetően, amely a polgári vagy jogi személyek székházainak vagy ingatlanjainak 'külső vagy belső' részén történő gyülekezésekre vonatkozik.

A legfelsőbb bíróság hétfői jogegységi határozata azonban kimondja, hogy a közintézménynek helyt adó ingatlan „külső” részén csak a bejárat és az épületet övező kerítés közti rész értendő, és csak az ebben a sávban szervezett gyülekezések mentesülnek az előre bejelentés kötelezettsége alól. Az intézmények közelében lévő utak (akár az úttestről, akár a járdáról legyen szó), nem tekinthetők az illető intézmény külső részének, tehát az itt szervezett gyülekezéseket be kell jelenteni. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS