2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A HotNews úgy tudja, a PSD mégsem akar bejegyzett élettársi kapcsolatot

2018. október 17. 20:51, utolsó frissítés: 2018. október 18. 09:15

Bár az előzetes hírek alapján a héten kellett volna a parlament elé kerüljön a bejegyezett élettársi kapcsolatot lehetővé tevő törvénytervezet, a HotNews.ro politikusi forrásokra hivatkozva azt állítja, nagyon kicsi az esélye annak, hogy a törvényt megszavazzák, mivel a PSD már elállt a támogatásától.

A törvénytervezetet eredetileg október 17-én, szerdán kellett volna benyújtani, azonban ez egyelőre elhalasztódott. A portál forrásai szerint létezett egy korábbi egyezség az ortodox egyház, Liviu Dragnea és az LGBTQ-közösség tagjai között, hogy amennyiben a referendum eredményes lesz, azt követően a parlament el fogja fogadni a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényt. Mivel ez azonban aktualitását vesztette, Dragnea már nem fogja támogatni a tervezetet és nem is fogja ezt előírni a PSD-s képviselőknek és szenátoroknak. Ugyanakkor ez utóbbiak nem is nagyon akarnak hallani a tervezetről és kerülik, hogy bármit is nyilatkozzanak róla.

Szerdán a parlamentben újságírók Dragneát is megkérdezték, hogy támogatja-e még a PSD a tervezetet, és azt nyilatkozta, hogy nem ismeri annak tartalmát, mert még nem látta. Hozzátette: megbeszélik majd a párt végrehajtó bizottságában, hogy támogatják-e vagy sem, és hogy mikor kezdődjön el a parlamenti vitája.

A tervezetet egyébként az összes parlamenti párt képviselői dolgozták ki, a diszkriminációellenes tanáccsal egyetértésben.

Liviu Dragnea még idén májusban azt nyilatkozta, hogy meg kell találni a megoldást arra, hogy törvényes keretet kapjanak az LMBTQ-közösség tagjai között lévő élettársi kapcsolatok is. A PSD elnöke akkor még azt mondta, hogy a probléma megoldásán már dolgoznak és hamarosan előállnak egy javaslattal. (hotnews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS