2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kártérítést kapnak az autósok, ha elütnek egy vadállatot és káruk keletkezik

2018. október 18. 18:30, utolsó frissítés: 18:30

Kártérítést kapnak a jövőben azok a gépkocsivezetők, akik közútra tévedő vadállatot ütnek el autójukkal - hangzott el a képviselőház mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszeripari bizottságának Gyulafehérváron zajló csütörtöki ülésén, amelyen a parlamenti képviselők és a meghívottak a vadászati törvény készülő módosításairól tárgyaltak.

Ioan Deneş vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter azt mondta, az új jogszabályban leszögezik majd, hogy azokat a sofőröket, akiknek az autója vadállattal való ütközés miatt rongálódik meg, kártalanítani fogják. A kártérítést az útkarbantartó vállalatnak kell majd kifizetnie, amennyiben nem helyezett ki a medvék, őzek, szarvasok stb. közeli tartózkodására figyelmeztető táblákat, ha viszont eleget tett ennek a kötelességének, és a figyelmeztetés dacára is megtörtént a baleset, akkor a kártérítést az állam fizeti majd - mondta a miniszter.

Egy másik módosító javaslat arra vonatkozik, hogy a vadkárok után akkor is megkapják a gazdák a kárpótlást, ha nem tudják igazolni, hogy 24 órából 24-et őrizték a mezőgazdasági területüket és kihelyezték a vadállatok elriasztására szolgáló eszközöket. Deneş kifejtette, a jelenlegi előírások "majdnem lehetetlen" feltételekhez kötik a vadkárok utáni kárpótlás kifizetését, így a gazdák az esetek többségében "maradtak a kárral". A készülő jogszabály azonban megszünteti ezeket a kitételeket, tette hozzá a miniszter.

Alexandru Stănescu, a képviselőházi szakbizottság elnöke közölte: két hét múlva együttes ülést tartanak ez ügyben a környezetvédelmi bizottsággal, majd végső szavazásra a plénum elé terjesztik a törvénymódosító indítványt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS