2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meg is bírságolta, meg nem is Nagykároly polgármesterét a diszkriminációellenes tanács

2018. október 23. 13:59, utolsó frissítés: 13:59

Nem vétett a diszkriminációellenes szabályok ellen Kovács Jenő, Nagykároly RMDSZ-es polgármestere, amikor „tipikus déli ügyeskedőnek” nevezte Mihai Tudose volt román miniszterelnököt, de megbírságolták, amiért állítólag nyilvánosságra hozta a kijelentése ellen panaszt emelő feljelentő nevét és fényképét.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Kovács Jenő ügyében hozott júniusi határozatáról a România Liberă című országos napilap - a feljelentéseiről elhíresült Dan Tănasă blogger aznapi bejegyzése alapján - tudósított hétfő este internetes oldalán.

A lap felidézte: Nagykároly polgármestere a szatmári Informația TV egyik januári műsorában a kormányfői posztról frissen lemondatott Tudose elhíresült, az autonómiát követelő magyarokat áttételesen akasztással fenyegető kijelentését kommentálta.

A lap beszámolójában meg nem nevezett feljelentő Tudose sommás jellemzése miatt februárban fordult a CNCD-hez. Szerinte a polgármester azáltal diszkriminált, hogy egy földrajzi régióhoz tartozás alapján tett ellenséges, megvető megjegyzést Tudoséra.

A hatóság azonban úgy értékelte, hogy maga a tévéműsorban tett megjegyzés még nem lépi túl az emberi jogok európai egyezménye által garantált véleménynyilvánítási szabadság kereteit, azért viszont, hogy a polgármester nem figyelmeztette beosztottját: ne hozza nyilvánosságra a feljelentő nevét és fényképét, Kovács Jenőt kétezer lejes bírsággal sújtották.

A CNCD szerint ugyanis egy elöljárónak nem szabad személyes adatai nyilvánosságra hozatalával „bosszút állnia” egy petíciót előterjesztő állampolgáron, azzal a céllal, hogy megbélyegezze, a közmegvetés tárgyává tegye az illetőt. A hatóság arra kötelezte a polgármestert, hogy az elmarasztaló határozat kivonatát románul és magyarul is közzétegye a helyi sajtóban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS