2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Romániai Bírák Fóruma azt kéri Toadertől, hogy állítsa le az Augustin Lazăr elmozdítására irányuló procedúrát

2018. október 25. 15:33, utolsó frissítés: 15:33

A Romániai Bírák Fóruma és a Bírák és Ügyészek Függetlenségének Védelméért Mozgalom azt kéri Tudorel Toader igazságügyi minisztertől, állítsa le a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló procedúrát.

„Ezt a procedúrát, amely gyakorlatilag megkerüli az igazságszolgáltatás függetlenségét felvigyázó Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM), élesen bírálta a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság, valamint a korrupcióellenes államcsoport (GRECO), veszélybe sodorja az ország európai uniós státusát, magát a jogállamot, nem is szólva az ügyészi és bírói kar jelentős része felé küldött elbizonytalanító és negatív üzenetről” - írja a bírák fórumának csütörtöki közleményében.

Meglátásuk szerint a CSM szerepének mellőzése, amely konzultatív véleményezést bocsát ki, figyelmen kívül hagyja az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) jelentéseiben foglaltakat és a koppenhágai kritériumok néven ismert feltételrendszert, amelyet az Európai Unió a csatlakozási tárgyalások megkezdésének alapfeltételéül szabott a közösséghez csatlakozni kívánó kelet-európai államok számára.

„Amíg egy főügyész egy politikus kénye-kedve szerint leváltható, legyen az akár az igazságügyi miniszter is, addig szó sem lehet semmiféle függetlenségről” - szögezi le a dokumentum.

„Ezeket figyelembe véve, mindaddig, amíg a Velencei Bizottság ajánlásainak értelmében nem módosítják a 2004/303-as törvényt úgy, hogy a CSM véleményezése kötelező érvényű legyen, addig kerülendő bármelyik vezető ügyész elmozdítása” - állapítja meg a Romániai Bírák Fóruma. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS