2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sürgősségi beavatkozási rendszer létrehozását kérik a Colectiv-tűzvész túlélői

2018. november 06. 13:33, utolsó frissítés: 13:33

A súlyos kimenetelű tűzeseteknél bevethető sürgősségi beavatkozási rendszer létrehozását kérik a Colectiv-tűzvész sérültjei Viorica Dăncilă miniszterelnöktől és Sorina Pintea egészségügyi minisztertől.

A bukaresti Colectiv-klubban 2015. október 30-án történt tűzvész túlélőinek egy csoportja nyílt levéllel fordult a kormányfőhöz és az egészségügyi tárca vezetőjéhez, kérve, hogy hozzanak létre egy olyan sürgősségi beavatkozási mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy - áldozatokat követelő tűzvész esetén - azonnal Európa égési sérültekre specializálódott kórházaiba szállítsák a sebesülteket. Ehhez intézményközi megállapodásokat kell kötnie a védelmi minisztériumnak (a légi szállítás azonnali biztosítására), valamint az országos katasztrófavédelemnek, és állandó pénzalapot kell elkeríteni a sürgősségi beavatkozás költségeinek fedezésére.

A levelet 21, külföldön kezelt sebesült írta alá, akik a romániai kezelés ideje alatt a kórházakban fertőződtek meg. Levelükben kifejtik, a Colectiv-tragédia rávilágított, hogy a romániai közegészségügyi rendszer képtelen ellátni a súlyos égési sérülésekben szenvedő pácienseket. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS