2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Források: alkotmányellenesnek ítélték a közigazgatási törvénykönyvet

2018. november 06. 14:29, utolsó frissítés: 19:37

Teljes egészében alkotmányellenesnek nyilvánította az alkotmánybíróság a közigazgatási törvénykönyvet. Sajtóinformációk szerint a testület teljes egészében elutasította a tervezetet.

Az alkotmánybírák formai kifogások miatt visszaküldik a törvénykönyvet a parlamentnek, mivel állításuk szerint az elfogadáskor nem tartották be a kétkamarás törvényhozás elvét, illetve a Gazdasági és Társadalmi Tanács sem véleményezte a jogszabályt.

A 230 oldalas, 650 törvénycikkből álló, a központi és helyi közigazgatás működését, a köztisztviselők jogállását, a közvagyon kezelését és közszolgáltatások megszervezését egységes keretbe foglaló közigazgatási kódexet a szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ szavazataival a parlament júliusi rendkívüli ülésszakában fogadta el a bukaresti képviselőház.

A jogszabály ellen az államfő, illetve a jobbközép ellenzék emelt alkotmányossági óvást. Egyebek mellett az önkormányzati elöljáróknak előirányzott speciális nyugdíjakat kifogásolták, ugyanakkor a 17 éve hatályos és az újonnan bevezetendő kisebbségi nyelvhasználati jogokat is támadták.

A kódex a közterületek többnyelvű feliratozásában, a hatóságokkal folytatott anyanyelvű kommunikációban és a kisebbségi jogok megengedő értelmezésében is a magyar közösség számára fontos
pontosításokat tartalmaz.

Az alkotmánybíróság többszöri halasztás után hozta meg döntését. A testület keddi határozatát ismertető első beszámolókból nem derült ki: hogy a taláros testület helyt adott-e a magyarság jogait elvitató óvásoknak is, vagy csak procedurális hibák miatt minősítette alkotmánysértőnek a jogszabályt.

Az új közigazgatási kódexbe foglalt kisebbségvédelmi előírások egyelőre nem léphetnek hatályba. A tervezet visszatér a parlamentbe, amely várhatóan - az alkotmánybíróság később megjelenő indoklásának függvényében - fogja kiigazítani a jogszabályt.(g4media.ro/mti)

Cikkünk frissül!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS