2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

M. Isărescu: Azért nőnek a bérek, mert a munkaerőpiac kínálata nincs összhangban a szükségletekkel

2018. november 08. 18:37, utolsó frissítés: 2018. november 09. 10:33

Azért nőnek a bérek, mert a munkaerőpiac kínálata nincs összhangban a szükségletekkel - jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Mugur Isărescu. A Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója szerint 'nem bölcs dolog' tovább mélyíteni ezt a strukturális problémát.

'A munkaerőpiacon feszültség alakult ki, aminek két oka van. Egyrészt, általános munkaerőhiány van, mert a munkaerő nyugatabbra vándorol a magasabb bérek reményében. Másrészt, a munkaerőpiac kínálata nincs összhangban a szükségletekkel. Ez két strukturális probléma, amelynek súlyos következményei vannak. Lehetséges, hogy nem csak a minimálbér emelése, hanem a fenti okokból a munkaerőpiacon megjelenő nyomás is okozza, hogy a bérek nincsenek összhangban a munkatermelékenységgel' - magyarázta Isărescu.

A jegybank elnöke szerint 'nem bölcs dolog' tovább mélyíteni ezt a strukturális problémát. Úgy tudja, és erre példát is felhozott, hogy a külföldön dolgozók csak akkor akarnak hazajönni, ha itthon legalább 50 százalékkal nagyobb fizetést kapnak, mint most ott. Ez a jelenség akkor is felfele nyomja a fizetéseket, ha a kormány nem emeli a minimálbért - véli Isărescu.

'Ez egy olyan probléma, amit nem tudom, hogyan kellene kezelni' - tette hozzá a BNR kormányzója.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS