2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sorshúzással nevezte ki öttagú testületeit a legfelsőbb bíróság

2018. november 09. 12:37, utolsó frissítés: 12:37

Az alkotmánybíróság döntését figyelembe véve, sorshúzással, nyilvános ülésen választotta ki a legfelsőbb bíróság pénteken öttagú bírói testületeit.

Az eljárás eredményeképpen a büntetőjogi pereken bíráskodó első fellebbviteli testület a következő tagokból áll: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile és Ioana Alina Ilie. Helyetteseik: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera, Săndel Macavei.

Ez a testület foglalkozik többek közt Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Sebastian Ghiţă perével.

A legfelsőbb bíróság második büntetőjogi öttagú testületének tagjai: Lavinia Lefterache, Ionuţ Matei, Gheorghe Aurel Ilie, Ştefan Pistol és Ioana Bogdan. Helyetteseik: Oana Burnel, Rodica Aida Popa, Maricela Cobzariu, Leontina Şerban, Ilie Iulian Dragomir.

Ez a bírói testület ítélkezik többek közt Călin Popescu-Tăriceanu, Sebastian Ghiţă, Iulian Bădescu, Cristian David ügyében.

Ugyanakkor két, polgári perekben bíráskodó öttagú testület összetétele is eldőlt pénteken. Az első polgári peres fellebbviteli testület tagjai: Adina Georgeta Nicolae, Elena Carmen Popoiag, Minodora Condoiu, Iuliana Măireanu, Farmathy Géza Attila, a másodiké: Alina Macavei, Florentina Duminecă, Ileana Dolache, Cezar Hâncu, Claudia Vişoiu.

Az alkotmánybíróság szerdán állapított meg alkotmányos természetű jogi konfliktust a parlament és a legfelsőbb bíróság között az öttagú bírói tanácsok létrehozása kapcsán.

A taláros testület szavazattöbbséggel hozta meg a döntést, helyt adva ezzel a Viorica Dăncilă miniszterelnök által benyújtott óvásnak, amely szerint azért alakult ki alkotmányos jellegű jogi konfliktus a parlament és a legfelsőbb bíróság között, mert utóbbi nem ültette gyakorlatba a 2004/304-es törvény módosításait, és nem alakította újra öttagú bírói tanácsait a parlament által módosított jogszabálynak megfelelően.

A szerdai ülés után Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök rámutatott, 2014 óta a legfelsőbb bíróság több olyan határozatot is hozott, amelyek értelmében a bírói tanácsok öt tagja közül csak négy tag személyéről döntenek sorsolással. A legfelsőbb bíróságnak "haladéktalanul meg kell hoznia a szükséges intézkedéseket" annak érdekében, hogy az öttagú bírói tanácsok mindegyik tagjáról sorsolással döntsenek, ahogyan azt a módosított jogszabály előírja - magyarázta az elnök.

A legfelsőbb bíróság vezetőtestülete szeptember elején úgy döntött, hogy nem alkalmazza a 2004/304-es törvényt módosító jogszabály új előírásait. A legfelsőbb bíróság elnöke, Cristina Tarcea azzal indokolta a határozatot, hogy a jogszabály nem tartalmaz átmeneti rendelkezéseket, amelyek előírnák, hogy még ez év folyamán alakítsák újra a bírói tanácsokat. Ezért a legfelsőbb bíróság vezetősége csak 2019 januárjától tervezte alkalmazni az új törvényt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS