2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem lesz még egy magyar iskola Nagyváradon

2018. november 09. 15:09, utolsó frissítés: 15:10

Ilie Bolojan nagyváradi polgármester és Eduard Florea, a nagyváradi városháza gazdasági igazgatója arról számolt be az RMDSZ-nek, hogy a polgármesteri hivatal nem engedélyezi egy újabb magyar nyelvű iskola létrehozását a városban.

A Bihoreanul cikke szerint szeptemberben a Bihar megyei RMDSZ és a helyi magyar történelmi egyházak képviselői kérvényezték, hogy a polgármesteri hivatal hagyja jóvá a Luxemburgi Zsigmond Általános Iskola megalapítását, ahová a városban található Dimitrie Cantemir, Nicolae Bălcescu, Lucreţia Suciu és Ioan Slavici iskolák magyar nyelvű osztályait költöztették volna.

A kérvényezők indoklása szerint azért van szükség még egy magyar iskolára a városban, mert a Körös bal partján egyetlen magyar tannyelvű iskola sincs. A nagyváradi magyar iskolák mind a Körös jobb partján helyezkednek el.

A polgármesteri hivatal szerint azonban nincs szükség egy újabb magyar iskolára és nem szabadna megszakítani a fent említett román iskolák magyar nyelvű osztályaiban a diákok és tanárok között zajló munkát.

A kérvényezők továbbá azt is szerették volna, hogy a Iosif Vulcan Pedagógiai Líceum magyar osztályát helyezzék át az Ady Endre Elméleti Líceumba, azonban a polgármesteri hivatal állítása szerint ez ellen az ötlet ellen a pedagógiai líceum tanárai és a szülök is egyaránt tiltakoztak.

Az átszervezést év végéig kellett volna elfogadni, és jövőre, a következő tanévtől kezdhetett volna el működni a Zsigmond király vagy Luxemburgi Zsigmond Általános Iskola. (bihoreanul/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS