2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezekben a megyékben történik a legtöbb gyilkosság

2018. november 12. 13:04, utolsó frissítés: 21:30

A főügyészség által közzétett statisztikai adatokból megtudhatjuk, hogy Romániában 2011 és 2015 között összesen 4717 állampolgárt gyilkoltak meg az ország különböző megyéiben.

Az ország legveszélyesebb megyéjének Bákó megye számít, ahol 2011-ben 36, 2012-ben és 2013-ban 53, 2014-ben 40, 2015-ben pedig 50 gyilkosság történt. Bákót egyébként ebben az időszakban csak Galac megye tudta lekörözni 2014-ben, a megyében történt 43 gyilkossággal. Egyébként fontos különbséget tenni a gyilkosságok és gyilkosságok miatt bíróság elé állított személyek között, mert ebben az esetben eltérnek a számok. Példának okáért vehetjük Bákó megyét, ahol 2011-ben 36 gyilkosság történt, viszont 54 személy ellen indult eljárás gyilkosság bűntette miatt a bíróságon. A fővárosban ez az arány jóval nagyobb. 2011-ben a bukaresti bíróságokon 83 személy ellen kezdeményeztek tárgyalást gyilkosság vétsége miatt. A 2011-es adatokat az alábbi térképen is le lehet követni:Az adatokból az látszik, hogy a székelyföldi megyék ilyen szempontból a sereghajtók között vannak, hiszen 2011-ben Kovászna megyében 7, míg Hargita megyében 10 személy állt bíróság elég gyilkosság miatt. Egyedül Maros megye tartozik a felső középmezőnyhöz a gyilkossági rátát illetően, mivel ott 2011-ben 23 személy állhatott bíróság elé emberélet kioltásáért.

A főügyészség statisztikájából azt is megtudhatjuk, hogy Romániában rengetek gyilkosság történik az utcákon. 2013-ban például az 541 gyilkosságból 145 az utcán történt meg. Az utcán elkövetett gyilkosságokat követi a lakóhelyeken elkövetett gyilkosságok száma. Ugyanebben az évben az 541 gyilkosságból 127 történt családi otthonokban. A statisztika rávilágít arra is, hogy a gyilkosságot elkövető személyek elsősorban férfiak és többségük az általános iskola után már nem fojtatta a tanulmányait.

Az említett időszakban a gyilkosságok 49,30% százaléka történt hétvégén és éjszaka. A szakemberek beszámolói szerint itt közrejátszik, hogy sokan jellemzően ilyenkor fogyasztanak több alkoholt és a családdal intenzívebben eltöltött idő is hozzájárul ahhoz, hogy feltűnően sok gyilkosság történik ilyenkor.

Valamiért a statisztikai adatokból az is kiderül, hogy jellemzően a Kos, Bika, Rák és Ikrek csillagjegyekben születettek követték el a legtöbb gyilkosságot ebben az időszakban. Mi nem tudtuk megfejteni, hogy ez a statisztikai adat valójában miért lenne releváns, viszont Liviu Chesnoiu kriminológus azt nyilatkozta az Adevărulnak, hogy szerinte azok, akik a nyári, melegebb hónapokban születtek, jellemzően meggondolatlanabbak és indulatosabbak, mint azok, akik a hidegebb hónapokban születnek. A pszichológus állítása szerint az utóbbiak hűvösebb fejjel képesek gondolkodni és sokkal megfontoltabban, visszafogottabban cselekednek. Reméljük azért, hogy nem a horoszkópjuk alapján próbálják meg elfogni a bűnözőket. (Adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS