2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu szerint a családját és a munkatársait is lehallgatják

2018. november 12. 17:15, utolsó frissítés: 17:17

Érdeklődéssel várja a pillanatot, amikor betekinthet az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által róla összeállított ügyiratcsomóba - mondta hétfőn Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök.

Tăriceanu a sajtó érdeklődésére elmagyarázta, a mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kérelem a felsőház jogi bizottságához került, amelynek öt nap áll a rendelkezésére megfogalmazni egy előzetes jelentést és megszabni a további ütemtervet. Az iratcsomó 14 napon belül tanulmányozható, ekkor neki is alkalma lesz betekintést nyerni a dokumentumokba, információkat szerezni az ellene megfogalmazott vádakról és szükség esetén magyarázattal szolgálni a bizottság előtt. Ezt követően szavaz a plénum arról, hozzájárul-e a büntetőjogi eljárás elindításához. A szenátusi elnök szerint a dosszié 17.000 oldalas, és ő jelenleg nem ismeri a tartalmát, csak annyit tud róla, amennyi a sajtóban megjelent.

Azt is kifejtette, a személyét érintő nyomásgyakorlás dacára is a kormány védelmében fog pártbéli kollégáival együtt szavazni egy esetleges bizalmatlansági indítvány esetén.

Arra az újságírói kérdésre, hogy véleménye szerint várható-e újabb ügyiratcsomó megjelenése vele kapcsolatban, Călin Popescu-Tăriceanu azt mondta: gyanúja szerint „szorgalmasan” lehallgatják az ő, valamint családtagjai és munkatársai telefonját, „mert ez a romániai gyakorlat.”

A DNA múlt héten kérte a szenátustól Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztését. A vádhatóság azt állítja, hogy a jelenlegi szenátusi elnök miniszterelnöki minőségében, 2007-2008-ban mintegy 800.000 dollár anyagi juttatást kapott vesztegetés gyanánt egy osztrák cégtől. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS