2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átadták a Sapientia EMTE jogász szakkollégiumát

2018. november 12. 18:59, utolsó frissítés: 20:13

Ünnepélyes keretek között hétfő délután átadták a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jogász szakkollégiumát. A Collegium Iuridicum épülete Kolozsváron az Erzsébet (Emil Racoviță) úton 30. szám alatt található.

Az épület felavatása után adták át a kollégium Kolosváry Bálint Jogtudományi Kutatókönyvtárát is. A Collegium Iuridicumban az egyetem 25 kiváló jogászhallgatója kaphat szállást és az egyetemi programokon túlmutató képzést. A 600 négyzetméteres ingatlanban a diákotthon és a könyvtár mellett tantermet, közösségi teret, és a vendégtanárok elszállásolására alkalmas szobákat is kialakítottak

A kollégium számára az Erdélyi Református Egyházkerület vásárolta meg egy ingatlant, majd Magyarország kormányának anyagi támogatásával fel is újíttatta azt.

Az ünnepségen beszédet mondott Orbán Balázs, a magyar kormány miniszterelnökségének államtitkára, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Dávid László, a Sapientia EMTE rektora, valamint tolmácsolták Trócsányi László igazságügyi miniszter beszédét is.

Orbán Balázs többek között arról beszélt, hogy azért is nagy szükség van a jól képzett magyar jogászokra, mert a globalizáció és az európai integráció körülményei között nem katonai erővel, hanem jogi és politikai eszközökkel "ostromolják a magyar várat". Mint fogalmazott: a magyar nemzet megmaradásáért nem fegyverrel kell küzdeni, hanem kiművelt emberfőkkel.Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke köszöntőjében azért tartotta fontosnak a magyar jogászképzést, mert a romániai jogászoknak csak 1,2 százaléka beszél magyarul, míg a magyarok részaránya 6,5 százalékos az országban. Úgy vélte: orvos, lelkipásztor és ügyvéd nem lehet vendégmunkás. Hozzátette: a romániai visszaszolgáltatási ügyekben annyi elmaradás van, hogy évekre lehet munkát biztosítani a jogászoknak.

Dávid László köszöntőjében pedig arról beszélt, hogy az egyetem manapság sokkal jobb helyzetben, mint az indulásakor volt, mert közben sikerült kinevelnie saját oktatóit. Felidézte: a Kolozsváron 1872-ben megalakult Ferenc József Egyetem hallgatóinak a többsége jogot tanult. Úgy vélte: az erdélyi magyar közösségnek nagy szüksége lesz a Collegium Iuridicumból kikerülő jogász elitre is.

Üzenetében Trócsányi László igazságügy-miniszter úgy vélekedett: a Collegium Iuridicum feladata a szolgálat. "Szolgálni fogja az erdélyi magyarságot, az egész magyar nemzetet, a tanulni vágyó fiatalságot, mert szolgálni fogja a jogtudomány, a jogászi műveltség nagy ügyét. Egyszóval az új jogász szakkollégium és jogtudományi könyvtár nemzeti és egyetemes értékek szolgálatában áll". (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS