2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MCV-jelentés: a módosított igazságügyi törvények alkalmazásának azonnali felfüggesztését javasolja az EB

2018. november 13. 16:34, utolsó frissítés: 2018. november 15. 14:55

Update: Bizonyos területeken visszalépés történt az elmúlt évben a romániai reformfolyamatban, a bulgáriai fejlemények azonban kedvezőnek nevezhetőek - áll a két ország igazságszolgáltatásának működését ellenőrző európai uniós mechanizmus (MCV) keretében elvégzett friss értékelésben.

Romániában a legfrissebb fejlemények nyomán visszafordult a fejlődés iránya, s megkérdőjelezhetővé vált az előző jelentésben tett kedvező értékelés érvényessége. Ez különösen a bírói függetlenségre, az igazságügyi reformra és a magas szintű korrupció kezelésére vonatkozik - mutatott rá kedden az Európai Bizottság.

„Sajnálattal állapítom meg, hogy Romániában nemhogy elakadt a reformfolyamat, de újra előkerültek olyan kérdések, amelyekkel kapcsolatban az elmúlt tíz évben már előrelépés történt, sőt némelyikük tekintetében most kifejezetten visszafordult a haladás iránya” - mondta Frans Timmermans, a szervezet első alelnöke.

Mint közölték, a hatóságok tettek bizonyos lépéseket az egy évvel korábbi tizenkét ajánlás végrehajtására, de ezek nem lehetnek hatékonyak a korábbi eredményeket megkérdőjelező visszalépések miatt.

A brüsszeli testület a helyzet orvoslására újabb nyolc ajánlást is elfogadott, amelyek értelmében a főbb romániai intézményeknek határozottan el kell kötelezniük magukat az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupcióellenes harc, a fékek és ellensúlyok rendszerének helyreállítása mellett.

A kiegészítő ajánlások szerint többek között fel kell függeszteni az igazságügyi jogszabályok végrehajtását, és felül kell vizsgálni őket a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes csoportjának (GRECO) véleményeit figyelembe véve. Be kell fagyasztani a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) módosításainak hatályba léptetését is, és újra kell nyitni ezek felülvizsgálatát. Emellett fel kell függeszteni a vezető ügyészek kinevezésére és elbocsátására vonatkozóan megkezdett eljárásokat.

„Rendkívül fontos, hogy Románia haladéktalanul tovább folytassa a korrupció elleni küzdelmet és biztosítsa az igazságszolgáltatás függetlenségét. Csakis így lesz képes az állampolgárok, az ország és az EU egésze érdekében tovább haladni a mechanizmus lezárása felé vezető úton" - figyelmeztetett Timmermans, rámutatva, hogy ezzel "nem büntetni, hanem segíteni akarnak”.

Az igazságügyi monitoring legújabb jelentésének Bulgáriára vonatkozó részében kedvezően értékelték a korábbi ajánlások végrehajtása érdekében tett „folyamatos és határozott erőfeszítéseket”. Úgy ítélték meg, hogy a bolgárok számos uniós ajánlásnak eleget tettek, több pedig nagyon közel áll ehhez. (mti)

----------------------------------------------------------


Update: Románia 11 évet lépett vissza, az EU-hoz való csatlakozása előtti állapotába, a Dragnea-Dăncilă kormány pedig egy szivaccsal eltörölte a csatlakozás érdekében tett erőfeszítéseket - jelentette ki Klaus Johannis államfő kedden.

„Az Európai Parlament határozatában és az MCV-jelentésben körülbelül ugyanazok a dolgok jelennek meg: éspedig hogy a románok többsége, engem is beleértve, európaiak akarunk lenni, szilárd és átlátható demokráciát akarunk építeni a román állampolgárok számára. Sajnos a demokrácia ezen a balesetének, azaz a Dragnea-Dăncilă kormánynak egészen más elképzelései vannak, és le akarja húzni az országot” - mondta a Cotroceni-palotában Iohannis.

Hozzátette, a lehető legrosszabb módon hívta fel magára az ország a figyelmet az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyv többszörös változtatásával.

Liviu Dragneáról, a Szociáldemokrata Párt elnökéről azt mondta Iohannis: sajnálatos, hogy 'Romániával harcol, ahelyett, hogy Romániáért harcolna.'

Dăncilă miniszterelnök „Arábiában rejtőzködik, miközben ég az ország” - fogalmazott az államfő, hangoztatva, hogy a „Dragnea - Dăncilă kabinet egyetlen célja megszabadítani Dragneát a büntetőügyektől.”

Johannis szerint közérthetővé kell tenni az MCV-jelentést és az EP határozatát, hogy mindenki megértse üzenetüket, miszerint Románia visszalépett 11 évvel ezelőtti, tehát az Európai Unióhoz való csatlakozása előtti állapotába.

„Íme a Dragnea-Dăncilă kormány egy kézzel fogható, látható és mérhető eredménye. A csatlakozás óta eltelt 11 év minden erőfeszítését és megvalósítását eltörölték egy szivaccsal” - vélekedett az államfő.

---------------------------------------------------

A módosított igazságügyi törvények alkalmazásának azonnali felfüggesztését, majd a jogszabályokba foglaltak felülvizsgálatát javasolja Romániának az Európai Bizottság (EB) az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kedden ismertetett jelentésében. (agerpres)

Update: A Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) jelentése rámutat arra, hogy Románia a Bizottság 2017-es ajánlásaiból az előírt 12 helyet csak kettőt teljesített (az Országos Fedhetetlenségi Ügynökség megelőzési rendszerének és az Elkobzott Áruk Országos Ügynökségének létrehozása), illetve további két esetben ért el némi fejlődést.

Az MCV jelentése kimondja, hogy Románia vállalásai nem elégségesek ahhoz, hogy az ellenőrzési mechanizmust lezárják, sőt további ajánlásokat fogalmaz meg ennek elérésére.

A ajánlások a következők:

Igazságszolgáltatási törvények
-A Iordache Bizottság által életbeléptetett igazságügyi törvények és a Dăncilă-kormány által kiadott sürgősségi rendeletek azonnali felfüggesztése.
-Az igazságszolgáltatási törvények felülvizsgálata a Velencei Bizottság és a Korrupció Elleni Államok Csoportjának (Group of States against Corruption – GRECO) ajánlásainak figyelembevételével.

Kinevezések / visszavonások az igazságügyi rendszerben
-A magas rangú ügyészek kinevezési és visszavonási folyamatának azonnali felfüggesztése.
-Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője kinevezési folyamatának újraindítása a korrupcióellenes harcban tapasztalt ügyészek részvételével.
-A Bírósági Felügyelet ideiglenes vezetőcsoportjának azonnali kinevezése a Legfelső Bírói Tanács által. A Bírósági Felügyelet új vezetőségének verseny általi kinevezése 3 hónapon belül.
-A Legfelső Bírói Tanács negatív véleményezésének elfogadása a vezető tisztségben lévő ügyészek kinevezésekor és visszavonásakor az új törvényhozási keretegyezménynek megfelelően.

Büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv
-A büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításainak életbeléptetésének befagyasztása.
-A büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv felülvizsgálati folyamatának újranyitása, figyelembe véve, hogy azoknak EU-s joggal, a nemzetközi korrupcióellenes harc eszközeivel és az MCV javaslataival, illetve a Velencei Bizottság véleményezésével kompatibilisnek kell lenniük.

Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus jelentése sokkal élesebb kritikát fogalmaz meg Romániával szemben, mint Bulgária kapcsán, habár a Bulgáriáról szóló jelentés is fenntartja a Bizottság további ellenőrzését, de kilátásba helyezi annak beszüntetését. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS