2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Képviselőház: gyógyulásukig szabadságra és járandóságra jogosultak a tuberkulózisban szenvedők

2018. november 14. 16:40, utolsó frissítés: 16:40

Gyógyulásukig az ideiglenes munkaképtelenség miatti szabadságra és járandóságra jogosultak a tuberkulózisban szenvedők - erről szóló törvénytervezetet fogadott el szerdán a képviselőház, döntő fórumként.

A javaslat 262 támogató és egy ellenszavazatot kapott (Ion Stelian-Cristian, az USR képviselője szavazott a tervezet ellen szerk. megj.).

A törvény többek között előírja, hogy a tuberkulózissal diagnosztizált személyek a kezelés teljes időtartama alatt jogosultak az ideiglenes munkaképtelenség miatti szabadságra és járandóságra.

A jogszabály a tuberkulózis megelőzését célzó intézkedésekről is rendelkezik. Előírja többek között, hogy folyamatosan tájékoztatni kell a lakosságot a gümőkórral való megbetegedés kockázatáról, a betegség terjedési módjáról, jellegzetes tüneteiről, valamint a megfertőződés megelőzésének módjáról.

A tervezet arról is rendelkezik, hogy a tuberkulózis kezelése ingyenes kell hogy legyen minden beteg számára, illetve hogy a kezelés ideje alatt a betegnek pszichoszociális tanácsadásban kell részesülnie.

A képviselőház döntő fórumként szavazott a tervezetről, amelyet a szenátus 2016-ban elutasított. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS